Producătorii de alimente, despre avantajele şi dezavantajele producţiei de mărci private: Îşi acoperă o bună parte din producţie, dar preţul este mic. Marjele se fac din volume

Autor: Roana Rotaru 04.09.2017

Mărcile private au ajuns să însemne aproape o cincime din totalul pieţei de alimente, principalul avantaj fiind preţul cu până la 30% mai mic decât al mărcilor consacrate.



Producţia şi comercializarea mărcilor private precum Pilos (brandul Lidl), Aro (Metro Cash & Carry) sau Gusturi Româneşti şi 365 (Mega Image), în detrimentul brandului propriu, au avantajul de a asigura un volum mai mare de vânzări datorită preţurilor atractive pentru client. Fără brand propriu însă, producătorul nu poate realiza cotă de piaţă, potrivit directorului de marketing al companiei Morandi Com, un producător de carne de pui din Vaslui.

Morandi Com, un business de 50,8 mil. lei (11,3 mil. euro) în 2016, creşte circa 600.000 de păsări pe an, producţie care are ajunge pe raftul retailerilor atât ca brand propriu cât şi ca marca privată magazin, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Ca dezavantaj aş menţiona faptul că pe o marcă privată sunt mai mulţi furnizori pentru acelaşi produs, care nu sunt menţionaţi pe etichete decât printr-o ştampilă cu număr. Acest lucru determină variaţii de calitate, preţuri mici de furnizare datorită concurenţei între furnizori, bugete mari de promoţii cu reduceri de preţ, dar şi lipsa notorietăţii furnizorului, care nu realizează cotă de piaţă“, a spus Alina Moraru.