Ratele românilor cu credite au crescut pe nevăzute: Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, urcă la maximul ultimelor 5 luni, în timp ce Robor la 6 luni accelerează la un maxim record din februarie 2016

Autor: Ştefan Stan 04.09.2017

Indicele Robor cu scadenţă la şase luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat în ultima lună cu 0,07%, cel mai ridicat nivel din februarie 2016.

Pe 4 august, indicele Robor la 6 luni era 1,05, iar în raportul transmis astăzi de BNR acesta a urcat la 1,12%, în scădere totuşi faţă de şedinţa de vineri, cânad a atins 1,13%.  

Indicele Robor la 3 luni, vast folosit la creditele Prima Casă pentru formarea dobânzii, a crescut cu 0,05% în aceeaşi perioadă, de la 0,87% pe 4 august, la 0,92% pe 4 septembrie. Roborul la 3 luni este la maximul ultimelor 5 luni.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună, după mai multe luni de stabilitate.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Dobânda este variabilă şi se modifică din trei în trei luni în funcţie de valoare indicelui de referinţă.