Oraşele regionale din România vor ajunge până la sfârşitul lui 2018 la 1 mil. mp birouri, o treime faţă de stocul actual din Bucureşti

Autor: Alina-Elena Vasiliu 07.09.2017
Patru din cele mai mari oraşe din afara Bucureştiului au împreună aproape un sfert din totalul spaţiilor de birouri din Bucureşti în prezent. Astfel, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov cumulează 700.000 de metri pătraţi de birouri, faţă de Bucureşti, unde stocul a ajuns la 2,6 milioane de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield Echinox.
 
"Pe măsură ce competiţia pe for'a de muncă devine din ce în ce mai acerbă, companiile caută să se extindă şi în alte centre universitare importante, unde găsesc forţă de muncă pregatită, iar la nivelul salarial este uşor mai scăzut. Vedem un potenţial semnificativ de creştere a pieţei de birouri din afara Bucureştiului, drept dovadă, până la finalul anului 2018 stocul din Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov va creşte cu 35-40% şi se va apropia de pragul de un milion de metri pătraţi", spune Mădălina Cojocaru, partner în cadrul diviziei office a Cushman&Wakefield Echinox.
 
În perioada următoare, în Timişoara şi Cluj-Napoca sunt anunţate pentru finalizare proiecte noi de birouri cu o suprafaţă totală de aproximativ 90.000 de metri pătraţi în fiecare dintre cele două oraşe.