ZF Live. Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR: Singurul tip de proprietate care nu a fost afectat de criza financiară este terenul agricol

Autor: Roxana Rosu 08.09.2017

Singurul tip de proprietate care nu a fost afectat de criza financiară, ba chiar s-a apreciat ca preţ, este terenul agricol, care ajuns să fie tranzacţionat şi cu 7.000-8.000 euro pe hectar în vestul ţării, în timp ce terenul pentru construcţii a pierdut interesul investitorilor, tranzacţiile ajungând să fie încheiate şi la 90% din nivelul din 2007-2008, a spus Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR, Asociaţia Evaluatorilor din România, la ZF Live.

„La terenul agricol preţurile au crescut peste tot în ţară în ultimii ani. Nu la fel s-a întâmplat cu terenul de construcţii, cum este de exemplu cazul loturilor de pe centurile marilor oraşe, unde preţurile au scăzut şi cu 90% faţă de perioada de dinainte de criza din 2009. Era o vreme când pe Centura Capitalei terenul costa şi 100 euro/mp“.

ANEVAR a început în 2015 să  calculeze un indice privind valoarea estimată de evaluatori în contractele de împrumut pentru apartamente, urmărind evoluţia preţului în şase mari oraşe. Indicele utilizeară o bază de date pentru garantarea împrumuturilor şi valori de piaţă estimate de membrii ANEVAR.