Mario Draghi, preşedintele BCE: Trebuie să ţinem un ochi pe implicaţiile pe care le are aprecierea euro. Vom recalibra programul de achiziţie de active în această toamnă

Autor: Ştefan Stan 07.09.2017

Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat că aprecierea euro este un risc care merită atenţie. ”Expansiunea economică, care a accelerat mai mult decât era aşteptat în prima jumătate a anului 2017, continuă să fie solidă. În acelaşi timp, volatilitatea din cursul de schimb reprezintă o sursă de incertitudine care trebuie monitorizată, cu un ochi pe posibilele implicaţii pe care le-ar putea avea asupra perspectivelor pe termen mediu şi limb pentru stabilitatea preţurilor”, a spus Draghi.

În timpul discursului guvernatorului BCE, care a venit imediat după ce Banca Centrală a anunţat păstrarea măsurilor de relaxare monetară neschimate, a dus la creşterea euro până la 1,20 dolari, un avans de 1,2%.

Euro a crescut în acest an cu 14% în raport cu dolarul, creştere care s-a regăsit în decizia BCE a reduce prognoza de infllaţie, chiar şi în condiţiile în care preşedintele BCE a spus că avansul economic rămâne solid.

Draghi, care de mai multe luni se abţine din orice discuţie oficială legată de posibilitatea unui exit din măsurile de relaxare cantitativă, a spus că o decizie de recalibrare a programului de achiziţie de active după finalul anului 2017 va fi făcută în toamnă. Cele două întâlniri finale ale BCE sunt programate pe 26 octombrie şi pe 14 decembrie. Draghi a spus că ”grosul” deciziilor va fi luat luna următoare.

Draghi a reiterat faptul că ratele dobânzii ar putea fi păstrate la minimul istoric pentru o perioadă mai extinsă, dar nu au discutat dacă vor putea fi crescute înainte de finalizarea programului de achiziţie de active.