Cât de solvabil şi lichid a fost sistemul bancar în ultimul deceniu: solvabilitatea şi lichiditatea au crescut constant şi au ajuns mai mult decât duble faţă de nivelul reglementat. Băncile au spaţiu şi suficienţi bani să majoreze creditarea

Autor: Claudia Medrega 11.09.2017

Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a oscilat în ultimul deceniu între un minim de 11,85% şi un vârf de 19,83%, peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există spaţiu pentru ca băncile să intensifice creditarea economiei.

Totodată, indicatorul de lichiditate a ajuns în primul semestru din acest an la 250%, peste nivelul reglementat de 100%, potrivit BNR. BNR a cerut băncilor începând din 2009 să menţină permanent o rată a solvabilităţii de cel puţin 10%, peste limita minimă în vigoare conform reglementărilor europene, care se situează la 8%.

Iar acţionarii străini au răspuns solicitărilor băncii centrale de majorare a capitalului, menţinând ratele de solvabilitate în limite legale. La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anului trecut la aproape 19,7%, pentru ca la finele primului semestru din acest an să urce la un maxim istoric de 19,83%.