Premierul Tudose: Pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, dar poate deveni opţional din 2018

Autor: Mediafax 11.09.2017

Replica Asociaţiei Administratorilor Fondurilor Private: Privim cu îngrijorare declaraţiile publice ale oficialilor.



Primul-ministru Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, dar ar putea să devină opţional începând din anul 2018, astfel încât românii vor putea să aleagă dacă preferă exclusiv Pilonul I, al statului, sau vor depune bani şi pentru o pensie privată, potrivit Digi 24.

„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La Pilonul I, la Pilonul II... Toţi la Pilonul I... Nu desfiinţează nimeni Pilonul II, nu-l naţionalizează nimeni, nu îl chi­nuie, nu îl schingiuim, dar va fi opţional. Ro­mâ­nul va avea un tablou în faţă. Eu cu contri­buţia mea atât obţin pe punctul de pensie, din­colo atât obţin acel randament“, a declarat Tudose. Tot el a declarat, la începutul săptămânii tre­cute, în plenul Camerei Deputaţilor, că guvernul „nu se atinge“ de Pilonul II de pensii, iar banii „rămân acolo“, primul-ministru afir­mând că nu va mai exista vreo naţionalizare în România.

„Pilonul II - am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo“, a declarat premierul Mihai Tudose, în cadrul „Orei premierului“, în Parlament.

Tudose a exclus naţionalizarea Pilonului II, susţinând că ultima naţionalizare a avut loc în vremea când guvernul era condus de un liberal, premierul făcând referire la Theodor Stolojan. „Ca să închidem discuţia despre Pilonul II. Nu, nu naţionalizăm.“

Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro Ultima naţionalizare a fost făcută de cineva care eu ştiu că vă este cunoscut - era prim-ministru şi a naţionalizat valuta.“

„Înţeleg că aveţi nişte experienţe în apropiere. Cereţi amănunte despre ce s-a făcut. Noi nu o s-o facem. Nu facem aşa ceva. Naţionalizare în România nu o să se mai întâmple“, a mai spus Tudose.

În cei zece ani de funcţionare a sistemului de pensii private obligatorii s-au strâns active de circa 7 miliarde de euro de la 7 milioane de participanţi.

Administratorii de fonduri din Pilonul II percep un comision lunar de 2,5% din contribuţia obligatorie pe care participantul o virează din salariu în contul de pensie privată. Acest comision se aplică înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond şi de investirea acestora. Pe lângă comisionul aplicat contribuţiei obligatorii, administratorii de fonduri mai percep o taxă de administrare de 0,05% pe lună din activul net total al fondului rezultat după investire.

Anul trecut românii au virat la Pilonul II contribuţii de 5,9 miliarde de lei, iar administratorii de fonduri au încasat comisioane de peste 320 de mil. lei.

Potrivit unor informaţii vehiculate în piaţă, guvernul a analizat inclusiv o reducere a contribuţiei pentru pensiile private de la 5,1% la 2,5%, în cel mai bun scenariu, precum şi o reducere a comisioanelor de administrare.