China ia în considerare interzicerea maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină

Autor: Bogdan Cojocaru 12.09.2017

China se pregăteşte să interzică vehiculele cu combustie internă, o măsură care ar avea un impact uriaş asupra industriei auto globale. Vestea a fost adusă de oficiali guvernamentali, care au precizat însă că nu s-a stabilit nicio dată pentru pornirea programului, scrie Deutsche Welle.

Interzicerea vânzării de maşini pe benzină şi motorină în China ar fi mană cerească pentru producătorii de maşini electrice şi ar echivala cu un cutremur pentru întreaga industrie auto. China este a doua economia ca mărime din lume, dar una foarte poluantă.

Planul ar urma deciziilor Franţei şi Marii Britanii de a scoate în afara legii motoarele cu combustie internă începând cu 2040 pentru reducerea emisiilor vătămătoare. Xin Guabin, vice-ministru pentru industrie şi tehnologia informaţiei a declarat la un forum din oraşul Tianjin că el şi colegii săi au început „munca de cercetare“ şi lucrează la un calendar pentru aplicarea reformei. Anunţul a propulsat acţiunile producătorilor chinezi de autovehicule. Titlurile BYD, unul dintre cei mai mari producători de maşini electrice, au sărit cu peste 7%.

„Aceste măsuri vor avea ca efect schimbări profunde ale mediului şi vor da impuls dezvoltării industriei auto chineze“, a spus Xin. Şeful Asociaţiei naţionale a autovehiculelor de pasageri Cui Dongshu a avertizat că va fi greu de oprit producţia de vehicule cu motoare pe combustibili tradiţionali „pentru următorii 10-20 de ani“. China a produs peste 28 de milioane de autovehicule anul trecut. În 2016, vânzările de maşini nepoluante au depăşit 500.000 de unităţi, cu 50% mai mult decât în anul anterior.