Bursele externe lasă în urmă temerile generate de Asia sau uragane. La Bucureşti, euforia este alimentată şi de noile cerinţe ale Guvernului

Autor: Dan Grigore Ivan 12.09.2017
Indicele BET a crescut ieri cu 2,03%, cea mai mare creştere zilnică din luna iulie încoace, trecând astfel de pragul de 8.000 puncte sub care coborâse joi.

Indicii principalelor pieţe de capital la nivel global au crescut puternic ieri după ce investitorii au observat că regimul de la Phenian a decis să îşi sărbătorească ziua naţională (9 septembrie) printr-o simplă celebrare, în loc de a testa o nouă rachetă.

De asemenea, creşterea de ieri de pe pieţele internaţionale a fost alimentată şi de ştirea conform căreia uraganul Irma a fost retrogadat la nivelul de furtună tropicală, printre primii câştigători fiind companiile de asigurări.

Astfel, indicele american S & P 500 a crescut cu aproape 1%, în vreme ce sectorul tehnologic, cel ce oferă cel mai mare randament de la începutul acestui an, a avansat cu 1,25%, urmat de cel financiar cu o apreciere de 1,06%.

Asia a dat tonul creşterilor de ieri, după ce indicele nipon Nikkei 225 a crescut cu 1,41%. De la începutul acestui an aprecierea referinţei din Ţara Soarelui-Răsare este de 2,24%. De asemenea, indicele sud-coreean KOSPI a avansat cu 0,66%, până la o apreciere de 16,43% de la începutul acestui an.

Indicele BET a crescut ieri cu 2,5%, cea mai mare creştere zilnică din luna iulie încoace, trecând astfel de pragul de 8.000 puncte sub care coborâse joi.

Rulajul de ieri a depăşit 70 milioane lei, peste media zilnică de tranzacţionare, iar valoarea de piaţă a Nuclearelectrica (SNN) şi Conpet Ploieşti (COTE) a crescut cu aproape 5%, cele mai mari creşteri din clubul indicelui BET.

Guvernul a cerut dividende suplimentare de la Conpet Ploieşti (COTE), respectiv 85 milioane lei, după ce compania energetică plătise deja 143,5 mi­lioane lei. Din noua propunere 50 milioane lei revin statului, restul urmând să fie împărţit de ceilalţi investitori.

Cererea adresată Conpet Ploieşti (COTE) a venit după ce vineri statul a înaintat o propunere ce prevede distribuirea a încă 750 milioane lei (dintre care 525 milioane lei revin statului) după ce producătorul naţional de gaze, deţinut în proproţie de 70% de statul român, a oferit dividende de 1,4 miliarde lei în acest an.

De altfel, toţi constituenţii indicelui BET au crescut ieri, cele mai mari câştiguri fiind înregistrate de companiile energetice. De altfel, indicele BET-NG, ce reuneşte companiile de profil de pe bursa locală, a crescut cu 2,44%.