Companiile listate şi Hidroelectrica aduc statului 3,5 mld. lei din dividende, cu 90% mai mult decât anul trecut

Autor: Dan Grigore Ivan 12.09.2017

Statul român încasează în acest an 3,5 miliarde lei (760 milioane euro) din dividendele oferite de companiile listate şi Hidroelectrica, în creştere cu 90% faţă de anul precedent. Cea mai mare parte din bani, ce reprezintă aproximativ 3,28 mi­lioane de pensii medii lunare, vin de la Romgaz şi Hidroelectrica, cele două companii fiind responsabile de 73% din dividendele distribuite de toate cele 13 companii avute în vedere.

Cele două companii energetice, controlate de statul român în proporţie de 70% şi respectiv 80%, sunt şi cele mai valoroase din portofoliul statului, pachetele de acţiuni fiind estimate la 22 mld. lei (4,8 mld. euro), echivalentul a 63% din averea statului de pe bursă plus Hidroelectrica, cea mai aşteptată listare pe piaţa bucu­reşteană. 

Companiile de pe bursă distribuie către stat 2,5 mld. lei, în creştere cu peste 50% faţă de anul precedent, în vreme ce dividendele Hidro­electrica au ajuns la peste 1 miliard lei, dublu faţă de 2016. În ultimii patru ani, statul a primit de la toate aceste com­panii dividende în valoare de 8,362 mld. lei (1,81 mld. euro), iar anul acesta a fost cel mai generos cu bugetul de stat.