Studiu: România este prezentă cu patru universităţi în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est

Autor: Roxana Rosu 12.09.2017

România este prezentă cu patru universităţi în topul celor mai bune 65 de instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, cea mai bine clasată fiind Universitatea din Bucureşti (locul 42), urmată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (locul 49), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 50) şi Universitatea de Vest Timişoara(locul 64).

Primul loc în clasamentul QS pe Europa Centrală şi de Est este ocupat de Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. Rusia domină de altfel clasamentul regional, cu 30 de universităţi prezente, inclusiv cele de pe primele trei locuri.

Criteriile care au stat la baza evaluării instituţiilor academice includ numărul de citări în publicaţii de specialitate per facultate, reputaţia instituţiei şi numărul de studenţi şi profesori internaţionali.

Potrivit studiului, numărul de cercetători din România a crescut în ultimul an cu 3.500, iar oamenii de ştiinţă români au publicat peste 78.400 articole în utimii cinci ani. Principalele domenii de interes ale acestora sunt inginerie, fizică şi astronomie, medicină, ştiinţa calculatoarelor şi ştiinţa materialelor. Raportat la calitatea lucrărilor ştiinţifice şi la reputaţia lor internaţională, cele mai performante domenii sunt ştiinţa planetelor şi a spaţiului, astronomie şi astrofizică, cardiologie şi medicină cardiovasculară, psihiatrie şi sănătate mintală, epidemiologie, medicină de urgenţă, dar şi unele ramuri ale ingineriei.

În clasamentul global, primul loc este ocupat de Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmat de Stanford, Harvard, Caltech şi Cambridge. Dintre universităţile din top 100, 47 sunt din SUA şi Marea Britanie, inclusiv 9 din top 10. 

În acelaşi clasament, Universitatea Bucureşti are un ranking de 701-750, iar Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi pe 801-1.000, aceeaşi clasificare ca şi Universitatea de Vest din Timişoara şi Babeş-Bolyai din Cluj. 

Dintre ţările Europei Centrale şi de Est, Universitatea din Praga ocupă locul 314 în lume, în coborâre de pe 302 în 2017, în timp ce Polonia are opt universtităţi pe listă, cea mai bine plasată fiind cea din Varşovia, pe 411-420.

La baza analizei se află informaţiile indexate de Scopus, instrument care face parte din portofoliul Research Intelligence al Elsevier, unul dintre cei mai mari furnizori de produse şi servicii de informare din lume, care evaluează constant rezultatele din cercetare şi performanţa Universităţilor, cu scopul de a participa cu soluţii aplicate la dezvoltarea cercetării mondiale.

„Rezultatele din ultimii zece ani ale cercetătorilor români, reprezentanţi ai comunităţii academice şi ştiinţifice locale, au contribuit la consolidarea reputaţiei României ca hub de cercetare ambiţios pe plan regional. Calitatea lucrărilor de cercetare desfăşurate în multe dintre centrele de cercetare şi în Universităţile din România este superioară mediei mondiale, lucru reflectat de frecvenţa citării lucrărilor semnate de autori români sunt citate în mediul academic.  Pentru noi este o prioritate să le oferim cercetătorilor români acces la resurse academice de înaltă calitate, doarece ne dorim să creăm un mediu prielnic pentru dezvoltarea şi schimbul de informaţii, care vor contribui la progresul ştiinţific local,” a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală şi de Est.