Germania vrea să facă ordine în Uniune: Angela Merkel cere Ungariei să pună în aplicare decizia instanţei privind distribuirea refugiaţilor

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 12.09.2017

În hotărârea luată săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deşi "a luat act" de hotărârea Curţii Europene de Justiţie, guvernul său nu-şi va schimba politica anti-imigraţie.

"Este inacceptabil faptul că un guvern a anunţat că o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie nu îi interesează", a spus Merkel, într-un interviu pentru publicaţia Berliner Zeitung.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că Ungaria ar trebui să părăsească UE, cancelarul german a replicat: "Asta înseamnă că se pune o întrebare fundamentală privind Europa - pentru că, pentru mine, Europa este un domeniu al statului de drept. Va trebui să vorbim despre acest subiect la Consiliul European din octombrie".

Guvernul de la Budapesta a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. Premierul Viktor Orban a transmis că propunerea Ungariei este distribuirea imigranţilor şi refugiaţilor în afara Europei, nu în cadrul statelor membre ale Blocului comunitar.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puţin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.