Cele zece companii de pe bursă controlate de stat stau pe 11,66 mld. lei, din care spre buget s-ar îndrepta 8 mld. lei

Autor: Dan Grigore Ivan 13.09.2017

Companiile listate în care statul român este cel mai mare acţionar prezintă un potenţial de distribuire a dividendului de 11,66 mld. lei (2,53 mld. euro), con­form cal­cu­lelor Tradeville, în care s-au eliminat rezervele legale, cele din reevaluare şi alte componente care nu se pot dis­tribui potrivit datelor din rapoartele semestriale şi anuale.

La bugetul de stat s-ar putea îndrepta, în con­diţiile în care statul ar vrea, 8,09 mld. lei (1,75 mld. euro).

Dintre acestea, Nuclear­electrica (SNN), unde sta­tul deţine 82,49%, figurează cu un total rezultat reportat şi par­ţial rezerve de 3,93 mld. lei, către stat putând a se în­drepta teoretic în jur de 3,247 mld. lei, echivalentul a 40% din total. 

„Ceea ce se întâmplă în mo­mentul acesta pe aceste com­panii, în termeni financiari, se cheamă impredictibilitate eco­nomică. Îmi dau seama cum afectează companiile res­pective la nivelul cash-flow-ului deciziile politice. Te trezeşti în mijlocul anului că distribui dividende. Dacă companiile respective stau pe cash neutilizat, acolo este altă problemă, este o problemă de management“, spune Rareş Nilaş, con­sultant în domeniul pieţelor de capital.