Companiile americane au devenit King Kongul pieţei obligaţiunilor

Autor: Catalina Apostoiu 13.09.2017

Apple, Alphabet şi Microsoft sunt doar trei dintre companiile americane de top care au devenit o forţă pe piaţa mondială a obligaţiunilor, pompând miliarde de dolari în titluri guvernamentale şi corporate.

Treizeci de companii americane au împreună investiţii de peste 800 miliarde de dolari în instrumente cu venit fix, relevă o analiză a Financial Times. Deţinerile acestora le transformă într-o adevărată forţă pe pieţele de datorii în raport cu manageri de active de top ca AllianceBernstein, Invesco şi Franklin Templeton.

„Sunt adevăraţi manageri de active“, spune Ramaswamy Variankaval, de la JPMorgan, despre companiile respective. Pe fondul reticenţei multinaţionalelor americane de a-şi repatria profiturile generate peste hotare, nivelul lichidităţilor deţinute de companiile americane a urcat la peste 2.000 miliarde de dolari, în creştere cu 50% în ultimul deceniu şi mai mult de dublul nivelurilor atinse la începutul secolului, potrivit datelor băncii centrale americane.

În total, cele 30 de companii, printre care se numără Ford, Coca-Cola şi Boeing, deţin lichidităţi de peste 1.200 miliarde de dolari, relevă analiza FT.