Managerii români câştigă la jumătate faţă de cei germani, dar muncitorii sunt de 6 ori mai prost plătiţi decât în Germania. „Dacă eşti şofer sau electrician, rentează să lucrezi în altă ţară. Dacă eşti specialist sau middle manager, e discutabil.“

Autor: Adelina Mihai 13.09.2017

Un manager câştigă în România la fel ca unul din Cehia şi de doar două-trei ori mai puţin decât omologul său din Austria, Belgia sau Germania.  Astfel, un middle manager sau un specialist are un salariu mediu de 2.500 de euro net pe lună în România sau în Cehia şi 5.000 – 5.600 de euro net pe lună în Austria, Belgia sau Germania.

În schimb, un muncitor dintr-o fabrică din România are un salariu de  5-7 ori mai scăzut decât un muncitor dintr-o fabrică din aceste trei ţări, arată rezultatele studiului salarial realizat de firma de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry Hay Group. Astfel, un muncitor câştigă în Ro­mâ­nia 400 de euro net pe lună, în timp ce în Ger­mania salariul unui muncitor este de 2.500 de euro net pe lună. „În România angajatul din execuţie este foarte sărac, dar managerul nu este atât de sărac, dacă facem comparaţie cu alte ţări. Dacă eşti manipulant marfă, şofer sau electrician, rentează din punct de vedere financiar să lucrezi în altă ţară. Dacă eşti specialist sau middle manager, e discutabil“, a spus Anca Puiu, market leader (reward, talent, employee engagement) în cadrul Korn Ferry Hay Group. Ea a mai precizat că totuşi, în comparaţie cu nivelul salarial din statele din Europa de Vest, România are o forţă de muncă foarte ieftină, de aceea angajaţii care câştigă foarte puţin vor încerca în continuare să îşi găsească un loc de muncă în vestul Europei.

Potrivit studiului Korn Ferry Hay Group, o comparaţie cu salarizarea din rândul statelor din Europa Centrală şi de Est arată că managerii şi specialiştii români câştigă mai bine decât cei din Ucraina (cu 66%), Lituania (cu 8%), Letonia (cu 5%), Rusia (cu 2%) şi Slovacia (cu 1%).

„A existat o creştere oarecum artificială a salariilor la nivel de management pentru că au venit foarte multe investiţii în România în contextul unei lipse de specialişti sau al pregătirii deficitare a acestora. Prin urmare, specialiştii buni pe anumite domenii au început să ceară salarii mai mari”, a spus Dana Berar, HR manager în cadrul producătorului de semifabricate extrudate din aluminiu Sapa Profiles din Chişineu-Criş (judeţul Arad), care are circa 240 de angajaţi.