Pentagonul cheltuieşte până la 1,9 miliarde de euro pentru înarmarea rebelilor sirieni-OCCRP

Autori: Olimpia Nicolae , Mediafax 13.09.2017

Pentagonul s-a bazat pe o serie de contractori şi subcontractori pentru a furniza arme de tip sovietic şi muniţie în valoare de până la 1,9 miliarde euro rebelilor sirieni ce luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, pe muniţie achiziţionată din România fiind cheltuite aproape 32 de milioane de euro, conform unei anchete a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Printre cei care furnizează arme Pentagonului se numără atât giganţi militari, cât şi firme ce ar avea legături cu criminalitatea organizată.

Fabricile de arme din Balcani şi Europa de Est nu pot face faţă cererilor SUA de furnizare a muniţiei. Ca răspuns, Departamentul Apărării al SUA a trebuit să apeleze la noi furnizori precum Kazakhstanul, Georgia şi Ucraina pentru muniţie suplimentară, în timp ce încearcă să scadă standardele în privinţa materialelor pe care este dispusă să le accepte, potrivit investigaţiei Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Conform reporterilor, acest program este unul distinct faţă de fostul proiect al CI-ului de a arma rebelii sirieni ce luptă pentru preşedintele Bashar al-Assad.

Pentagonul cumpără armele furnizate sirienilor prin intermediul Comandamentului Forţelor Speciale (SOCOM), care supraveghează operaţiunile speciale a tuturor serviciilor Armatei americane şi Picatinny Arsenal, un foarte puţin cunoscut edificiu militar al Armatei SUA din New Jersey.

Muniţia este transportată atât pe mare, cât şi pe uscat din Europa către Turcia, Iordania şi Kuwait. Apoi aceasta este distribuită aliaţilor SUA din nordul şi sudul Siriei cu ajutorul avioanelor şi camioanelor.

Reporterii au descoperit că SUA foloseşte documente legale formulate în mod vag ce ascund faptul că Siria este destinaţia finală a armelor, o practică despre care experţii anunţă că ameninţă eforturile globale de a combate traficul de arme şi pune Guvernele din Europa de Est, ce vând arme şi muniţie, în pericol de a încălca legislaţia internaţională. Alţii ridică problema cine foloseşte de fapt armele şi ce se va întâmpla cu acestea după ce SI va fi înfrânt.

Pentagonul a început această cumpărare masivă în septembrie 2015, până în mai 2017, se cheltuiseră deja peste 585 de milioane de euro pe arme de tip AK-47, grenade propulsate de rachetă şi lansatoare, obuziere, alte arme şi muniţie.

Peste 752 milioane de euro au fost contractate să fie cheltuite până în 2020 şi aproape 500 milioane de euro au fost repartizate să fie cheltuite de Administraţia Donald Trump. Totalul cheltuielilor pe care Pentagonul intenţionează să le cheltuiască pe muniţia aliaţilor sirieni ajunge astfel până la 1,9 miliarde euro.

Conform ultimelor informaţii disponibile în privinţa acestui subiect, până în mai 2017, SOCOM va fi achiziţionat arme şi muniţie în valoare de aproape 200 milioane euro din Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Kazakhstan, Polonia, România, Serbia şi Ucraina. Comparativ cu perioada de început a acestui program, când cheltuielile sale pe muniţie din Blocul Estic erau neglijabile.

Fabricile din Serbia şi-au crescut drastic producţia. În timp ce cererea pentru armele de tip sovietic creşte, competiţia devine strânsă. SUA apela în mod tradiţional la România şi Bulgaria pentru armament ce nu erau standard, creşterea cererilor a forţat însă contractorii să apeleze şi la alte state precum Cehia, Bosnia Herţegovina, Serbia, Ucraina, Georgia, Polonia, Kazakhstan, Afganistan, Croaţia.