Adriana Elena Nica, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Dacă s-ar legifera plata pentru serviciile în ambulatoriu ne-am creşte veniturile proprii şi s-ar reduce migraţia către sectorul privat

Autor: Cristina Bellu 14.09.2017

Legiferarea plăţii pentru serviciile în ambulatoriu ar creşte veniturile spitalelor publice şi a personalului medical şi ar reduce migraţia către sectorul privat, este de părere Adriana Elena Nica, Manager, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, prezentă la la ZF Health&Pharma Summit 2017.

"Mare diferenţă dintre sistemul public şi cel privat este că în zona privată ajung pacienţi care sunt echilibraţi din punct de vedere medical.", a spus Adriana Elena Nica.

Alte declaraţii:

O problemă ar fi că în sistemul sanitar nu mai există ambulatoriile, acolo unde pacienţii vin să fie pregătiţi în vederea unei intervenţii chirurgicale.

Astăzi pacienţii se pot adresa doar medicilor de familie şi spitalelor de urgenţă.

La Spitalul Universitar numărul de spitalizări continue pe an depăşeşte 50.000, pe spitalizări de zi depăşeşte 60.000, iar în consultaţii şi ambulatoriu împreună, peste 100.000 pe an. Costurile clar se traduc prin aceste consultaţii.

Una este să vină un pacient care este echilibrat din punct de vedere medical să se programeze la o intervenţie chirurgicală şi alta este să vină un pacient în urgenţă cu o traumă, unde costurile sunt foarte ridicate.

La Spitalul Universitar avem un ambulatoriu integrat. Acolo medicii din spital merg să consulte. Nu există o bază legală în România prin care medicul din public să merargă după programul din spital să dea consultaţii în ambulatoriu contra plată. Dacă s-ar legifera plata pentru serviciile în ambulatoriu cred că ne-am creşte veniturile proprii şi s-ar reduce migraţia către sectorul privat.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti activează peste 4.000 de oameni, dintre care 3.600 sunt angajaţi ai spitalului, restul sunt medici rezidenţi care sunt plătiţi din fonduri separate.

Ne aflăm în situaţia în care fondul de salarii depăşeşte 65% din buget, restul merge la materiale, dezinfectanţi şi reactivi.

În toate ghidurile europene investigaţia prin RMN nu este o investigaţie care se face unui pacient acut. Investigaţiile de urgenţă care pot salva pacientul sunt CT, care pune mul mai rapid un diagnostic, radilogia clasică şi ecografia.

O problemă ar fi că în România nu există centre pentru îngrijirea pacienţilor cronici. Sunt mulţi pacienţi care nu mai au nevoie de monitorizare 24/24 de ore, dar nu putem să-I trimitem acasă şi astfel ajungem să blocăm resurse.

Pacienţii care au depăşit faza acută ar trebui transferaţi către centre de excelenţă.

Planurile noastre în următoarea perioadă vizează contractarea unei firme de construcţii în vederea realizării buncărului de oncologie. În doi ani sper să realizăm acest obiectiv.

Ne-am propus să dotăm o aripă de spital care se renovează de vreo 20 de ani cu tot ceea ce este necesar pentru ca medicii să poată practica acolo în cele mai bune condiţii, cu aparatură de ultimă generaţie.

Vrem să deschidem blocul operator central şi să modernizăm heliportul prin intermediul unei donaţii a unei companii.