Mutare surprinzătoare a lui Iulian Dascălu. Grupul fondat de antreprenorul ieşean intră pe piaţa din Capitală printr-o asociere cu Romexpo

Autor: Alina-Elena Vasiliu 13.09.2017

Compania Romexpo SA, care administrează complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, a încheiat un contract de asociere cu dezvoltatorul imobiliar Iulius Group condus de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, prin care Romexpo cedează mai multe spaţii din cadrul complexului de lângă Piaţa Presei unei companii care face parte din grupul Iulius.

“Se aprobă încheierea contractului de asocierea având ca părţi: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Romexpo – SA şi Stoneberg SRL (denumită în cele ce urmează şi Dezvoltatorul), societate cu răspundere limitată, în curs de constituire, parte a grupului Iulius”, se arată în Monitorul Oficial.

Romexpo cedează către Stoneberg câteva clădiri, în schimbul sumei de minimum trei milioane de euro, în vederea demolării.

„Stoneberg SRL va edifica, pe cheltuiala proprie pentru Romexpo SA, facilităţile pavilioanelor B în valoare de minim 2 milioane de euro”, se mai arată în Monitorul Oficial.

Aceasta este prima mişcare a lui Iulian Dascălu pe piaţa imobiliară din Bucureşti, el având un portofoliu format din mai multe proprietăţi construite în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava.

Grupul Iulius, controlat de Dascălu, lucrează în prezent la construirea unui ansamblu multifuncţional, Openville din Timişoara, format din şapte clădiri, o investiţie totală de 220 de milioane de euro, bani proveniţi din surse proprii şi din credite. 
Sursa de finanţare pentru proiectul din Timişoara este împrumutul luat de la bancă, model pe care, de altfel, Iulian Dascălu l-a urmat şi în cazul celorlalte proiecte pe care le-a ridicat. Bilanţul tuturor investiţiilor pe care omul de afaceri Iulian Dascălu le-a făcut până acum în România a ajuns la un total de 620 de milioane de euro, pentru ansamblurile de retail şi de birouri pe care le-a dezvoltat în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava.

Openville va crea spaţii de birouri pentru 13.500 de persoane. Pe lângă componenta de birouri, ansamblul de 594.000 de metri pătraţi din Timişoara urmează să aibă şi o parte comercială, pentru retaileri.

Grupul de companii Iu­lius deţine patru malluri sub bran­dul Iulius, câte unu în Timişoara, Cluj, Suceava şi Iaşi. Pe segmentul office, com­pania a dezvoltat la nivel na­ţional peste 58.000 de metri pătraţi de birouri clasa A.

Anul trecut, dezvoltatorul a finalizat două clădiri de birouri în ansamblul Palas Iaşi, cu un total de 24.000 de metri pătraţi. Astfel, suprafaţa totală de spaţii office în acest ansamblu a ajuns la 70.000 de metri pătraţi, distribuiţi în şase clădiri. Fiecare dintre cele două clădiri noi a fost închiriată integral de câte o singură companie. Potrivit surselor din piaţă, chiriaşul din clădirea UBC 5, de 15.000 de metri pătraţi, este Amazon, în vreme ce UBC 6 (9.000 de metri pătraţi) a fost închiriat de UniCredit Business Integrated Solutions.

Într-un interviu acordat ZF în luna martie, Iulian Dascălu spunea că, pentru moment, se concentrează pe piaţa locală şi nu are în plan să exporte modelul de business de aici şi în alte ţări.

În luna iunie, omul de afaceri Iulian Dascălu a vândut jumătate din acţiu­nile companiilor care ope­rea­ză cele patru malluri Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava fondului olandez de investiţii Atterbury Europe. La o valoare de piaţă totală estimată a celor patru malluri de 300 de milioane de euro, tranzacţia este estimată la 100 de milioane de euro.