VIDEO ZF Live. Mihaela Mitroi, partener PwC: Am făcut o carieră fabuloasă în consultanţă, dar, dacă aş da timpul înapoi, parcă m-aş face antreprenor

Autor: Alex Ciutacu 14.09.2017
„Pe măsură ce evoluezi în consultanţă devii puţin antreprenor. Eu sunt acum un om de business mai mult decât consultant. Mă uit să văd cum pot să fac business-ul meu, PwC Tax, cum să fac să crească, cum să dezvolt oamenii.

Am avut chiar o perioadă foarte bună şi ne-a crescut cifra de afaceri cu 30%. Îi admir enorm pe antreprenori. M-am gândit de multe ori că dacă eşti un foarte bun consultant, este greu să faci antreprenoriat, pen­tru că vezi toate riscurile posibile. Antre­prenorii se aruncă chiar dacă văd riscul şi unii câştigă“, spune Mihaela Mitroi, partener PwC, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Orice consultant capătă ex­pe­­rienţă de antreprenor deoa­rece ei îi sfătuiesc şi îi ajută pe antreprenori. Mulţi con­­sul­tanţi au ex­­perienţa ne­ce­sară de a de­veni antre­pre­nori întru­cât au stu­diat evoluţia pieţelor, a legis­la­ţii­lor şi a economiei, atât regio­nale cât şi internaţionale. „Am făcut o ca­­rie­ră fabuloasă în con­­­sultanţă dar da­­că aş da timpul îna­poi parcă m-aş face antreprenor”. Mulţi antreprenori greşesc deoarece nu au răbdarea necesară de a analiza riscurile.

„Toţi antreprenorii greşesc, români sau străini, pentru că exista tendinţa, care dispare acum, să nu facă estimări pe termen mediu şi lung. Am văzut businessuri cu o perioadă foarte bună care a fost urmată de o clacare. Unii au crescut la loc, în timp ce alte businessuri au murit. Au fost mai mulţi care nu au făcut analiză de impact şi doar au sărit în oportunitate. Unii au câştigat pentru că au sărit atât de repede, dar unii au pierdut.”

„Tinerilor care vin eu le spun că nu este necesar să rămână. Trebuie să fii făcut pentru meseria asta, trebuie să îţi placă să ajuţi, să îţi placă ceea ce face un consultant. Trebuie să fii foarte creativ pentru că nu poţi ajuta doar citind nişte cifre, trebuie să vrei să schimbi lumea. Dacă nu ai această energie, nu stai în consultanţă. De asemenea, tinerii ar trebui să aibă mai multă răbdare.”

Consultanţa este o profesie la fel de potrivită şi pentru fete, şi pen­tru băieţi, dar fetele au mai mult succes deoarece au mai mul­tă răbdare: „Noi oferim cursuri foarte intense pentru că sunt schimbări constante. Fe­tele au această răbdare, merg cu paşi mai mici dar mai siguri. Băieţii vor să sară eta­pele şi nu e întot­deauna bine, pen­tru că ai nevoie de acele faze de acumulare”.

Tehnologia şi digitalizarea au un impact major asupra oricărei profesii şi produc schimbări în modul cum operează un angajat chiar şi în consultanţă.

„Sunt foarte diferite generaţiile pentru că impactul tehnologiei este extraordinar. Profesia de consultant fiscal nu mai este cum era în trecut şi nu va mai fi nici în viitor cum este acum. Dacă până acum introduceai cifre manual şi te uitai pe tot felul de hârtii, acum iese automat raportul după ce introduci cifrele în sistem. Ce va face consultantul va fi muncă de valoare adăugată. Va trebui să prelucreze acel raport şi alte rapoarte şi va putea lucra pe soluţii mai interesante”.

Tinerilor le lipseşte răbdarea care este necesară pentru a trece prin diverse situaţii şi a acumula experienţă. „ Am avut un tânăr foarte ambiţios la un interviu care mi-a spus că în 2 ani ar vrea să devină partener. Eu am ajuns partener în mai bine de 10 ani. Se poate şi în mai puţin timp dar ai nevoie de ani de zile în care să dobândeşti anumite calităţi. Trebuie să ştii cum să creşti echipa, cum să ajuţi. Trebuie să fii un specialist foarte bun, să ştii business-ul, să fii capabil să relaţionezi  cu clienţii. Aici presupune un nivel de cunoştinţe extins ca să înţelegi business-ul, economia regională”.

Generaţia actuală de tineri are o altă perspectivă asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională: „Mi se pare mai mult decât normal să îţi doreşti să menţii un raport echilibrat. Mă bucur că au această abordare. Trebuie să te duci acasă, trebuie să ai grijă de copilul tău. Mi se pare absolut normal”.