Turcia: Referendumul privind independenţa regiunii kurde din Irak, o "eroare istorică"

Autori: Mircea Olteanu , Mediafax 14.09.2017

Bekir Bozdag a mai avertizat că această acţiune va eroda pacea şi securitatea în regiune.

Pe de altă parte, liderul regiunii kurde din Irak, Massoud Barzani, a declarat că referendumul este "un drept natural".

Guvernul de la Bagdad, dar şi statele din regiune se opun independenţei kurzilor din Irak, în condiţiile în care sute de mii de etnici kurzi trăiesc şi în Iran, Turcia sau Siria, ar o posibilă independeţă a kurzilor din Irak i-ar putea inspira şi pe aceste ţări să întreprindă acţiuni similare.

Autorităţile de la Bagdad, se opun referendumului, considerând că această acţiune ar putea afecta negativ lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, şi de asemenea, că secesiunea contravine Constituţiei irakiene din 2005 şi că nu ar aduce niciun avantaj politic sau economic kurzilor din regiune.

Turcia se confruntă cu de mai multe decenii cu insurgenţa declanşată de separatiştii din cadrul organizaţiei Paridul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în timp ce în Iran este activă o mişcare afiliată PKK, Partidul Vieţii Libere a Kurdistanului (PJAK). Ambele grupări au baze şi în Irak.

Referendumul este programat pentru data de 25 septembrie, atunci când câteva milioane de kurzi sunt chemaţi să voteze pentru sau împotriva independenţei regiunii autonome Kurdistan din Irak.

Minoritatea kurdă din Irak controlează trei provincii irakiene, care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.