Producţia de prune a României scade cu peste 30%, însă rămâne cea mai mare din UE. „Românilor le place ţuica, fiecare român are câţiva pruni.“

Autor: Roana Rotaru 19.09.2017

Producţia de prune a României scade anul acesta cu cel puţin 30% din cauza vremii din primăvară, potrivit lui Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume şi Fructe. În 2016 România a produs peste 512.000 de tone de prune, producţia de prune a României fiind cu 45.000 de tone mai mare decât cea de mere, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Dacă de obicei într-un an bun se obţin undeva la 15-20 de tone de prune la hectar, anul acesta producţiile sunt mai mici, undeva la 10 tone la hectar din cauza intemperiilor din primăvară. Din punct de vedere cantitativ, pruna aco­pe­ră cea mai mare cantitate din totalul fruc­telor produse în România, pentru că pru­na poate să aibă şi altă destinaţie decât consumul proaspăt, poate fi folosită în compot, gem sau ţuică”, a spus Aurel Tănase. În ciuda acestei scăderi de 30% a producţiei de pru­ne, România are toate şansele să îşi păs­treze poziţia de lider al producţiei de prune în UE, în contextul în care pro­ducţia înregistrată în 2016 este de mai bine de două ori mai mare decât cea înregistrată de principalul competitor, Spania.