Cinci companii controlează peste 80% din producţia de bunuri de îngrijire de 1 miliard de lei

Autor: Cristina Roşca 19.09.2017

Cinci companii - patru străine şi una cu acţionariat local - controlează 80-90% din producţia locală de detergent şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei, piaţă ce se îndreaptă spre 1 mld. lei. Această situaţie arată faptul că există foarte mulţi jucători mici, a căror producţie are doar acoperire locală sau regională. 

Producţia locală de detergent, cosmetice şi produse de îngrijirea locuinţei creşte datorită intrării pe piaţă a grupului german Dalli, care a ajuns anul trecut lider pe o piaţă de sub 1 mld. lei. Nemţii de la Dalli au preluat în toamna lui 2014 fabrica P & G din Timişoara şi au reluat producţia un an mai tarziu. Astfel, 2016 a fost primul an întreg de producţie pentru grupul german, care a ajuns anul trecut la afaceri locale de 351,8 milioane de lei, valoare ce poziţionează compania ca lider detaşat în producţia locală de detergent şi bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei.

În acest clasament au fost luate în calcul doar companiile cu CAEN-ul 2041 "Fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de îngrijre" şi care şi-au depus rezultatele financiare pe 2016, ultimul an pentru care există date publice. Astfel, în top cinci apar companii în special străine, respectiv nemţii de la Dalli, giganţii

P & G (cu fabrica de la Urlaţi) şi Unilver şi compania Interstar Chim controlată de acţionari străini. Singura companie locală care îşi face loc în top este Farmec Cluj-Napoca, un nume cu "vechime" pe piaţa locală.