Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu: Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi; dacă se va impune, vom interveni

Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax 19.09.2017

”Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi. Cam o lună durează şi apoi vedem dacă se impune să intervenim sau nu. Am intensificat în această perioadă controalele. Strângem preţurile la toate companiile pe care le-au practicat înainte de creşterea accizei şi pe care le practică acum, după creşterea accizei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

El a mai spus că o analiză similară a fost realizată şi când s-a redus TVA.

”Acelaşi lucru îl facem în momentul de faţă la carburanţi. Dacă vom avea semnale că s-a profitat de ocazie pentru a avea creşteri excesive, nejustificate de preţ, atunci o să intervenim. Momentan strângem date(...) Vream să creăm şi o platformă prin care să poată consumatorii să identifice benzinăriile cu cele mai mici preţuri din proximitatea lor. În felul ăsta să intensificăm concurenţa între lanţurile de benzinării”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.