Cea mai mare bancă americană se duce în Polonia cu un centru de servicii

Autor: Catalina Apostoiu 25.09.2017

Guvernul Poloniei se aşteaptă ca JPMorgan Chase să deschidă un centru operaţional în Varşovia, completând lista de bănci internaţionale atrase de costurile scăzute din Polonia pe fondul com­petiţiei oraşelor eu­­ropene pen­tru po­­zi­ţiile relocate din Lon­dra, scrie Bloomberg.

Banca ameri­ca­nă, care va an­ga­ja „câ­te­va mii de oameni“, po­tri­vit vice­premierului polonez Ma­te­usz Morawiecki, s-ar putea alătura astfel băncilor străine care au re­locat unele poziţii mid- şi back-office în Polonia. „Cea mai mare ban­că a lumii va avea un sediu aici şi va angaja mai multe mii de oameni în mana­ge­ment, manage­men­tul riscului şi logistică, ceea ce este bine pentru că aces­tea sunt slujbe bine plătite“, a de­clarat Mora­wiecki. „Totul este stabilit“.

UBS Group şi-a înfiinţat un hub glo­bal în Krakovia, în timp ce Goldman Sachs, care intenţionează să-şi înjumă­tă­ţească personalul din Londra la 3.000 de angajaţi, se va extinde în Varşovia la „câteva sute“de oameni în următori ani, potrivit Handelsblatt.

Morawiecki a declarat în acest an că Brexitul ar putea aduce până la 30.000 de poziţii din sectorul serviciilor de business în Polonia.

Jennifer Zuc­ca­rel­li, purtă­toare de cu­vânt a JPMorgan din Londra, a refu­zat să comenteze. În ianuarie, un purtător de cuvânt a declarat că banca îşi „revizuieşte continuu opţiunile de îmbunătăţire a strategiei pentru funcţiile back-office şi că procesul „nu are nimic de-a face“ cu Brexitul.

Centrele de business outsourcing deschise de companiile străine au adus 198.000 de noi locuri de muncă în Polonia, multe dintre acestea în indus­tria financiară, potrivit Association of Business Service Leaders din Polonia.

catalina.apostoiu@zf.ro