Revine ofensiva creditării, dar pe dobânzi în creştere. BCR : Avem clienţi noi, studenţi şi pensionari

Autor: Anelis Baciu 25.09.2017

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a acordat credite noi în valoare de 5,7 mld. lei, echivalentul a 1,3 mld. euro în intervalul ianuarie-august al acestui an. În condiţiile în care ritmul creditării se păstrează banca va închide anul cu un volum al finanţărilor noi de aproximativ 9 mld. lei.

„Credităm clienţi noi. Vin generaţii din urmă, studenţi, care devin bancabili din primul an de studenţie. Avem totodată clienţi din rândul pensionarilor care apelează la credite bancare pentru a-şi îmbunătăţii confortul locativ“, a spus Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR responsabil pe zona de retail. Băncile au reluat în acest an ofensiva împrumuturilor, după o perioadă în care creditarea a fost modestă, crescând cu ritmuri de 1-3% anual. 

Însă, revirimentul apare în contextul în care dobânzile au revenit pe creştere. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a depăşit pragul de 1%, urcând vineri până la 1,09%. Iar estimările indică ascensiunea în continuare a creşterii dobânzilor. Structura finanţărilor noi acordate de BCR până în luna august este echilibrată.