Piaţa asigurărilor a înregistrat un profit de 260 mil. lei în prima jumătatea a anului, de două ori mai mult decât în S1 2016

Autor: Anelis Baciu 25.09.2017

Piaţa asigurărilor din România a tras linie cu un profit net de 260 milioane de lei după prima jumătate a acestui an, de două ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cea mai mare contribuţie la rezultatul pozitiv înregistrat în S1 a avut-o segmentul asigurărilor generale, unde rezultatul tehnic net s-a situat la 146 milioane de lei, în timp ce rezultatul tehnic net aferent pieţei asigurărilor de viaţă a fost de 58 milioane de lei.

Companiile de asigurări de pe piaţa locală au subscris prime brute în valoare de 5,04 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cea mai mare parte a subscrierilor, 79%, echivalentul a 3,97 miliarde de lei, a fost consemnată pe segmentul asigurărilor generale. Vânzările de asigurări generale au crescut cu 2% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, vânzările de asigurări de viaţă au înregistrat un avans de 36% faţă de primele şase luni ale anului 2016, societăţile de asigurare înregistrând subscrieri de 1,07 miliarde de lei.

“Piaţa de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piaţa intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea  protecţiei împotriva riscurilor către creşterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecţie şi acumulare”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu supravegherea pieţei asigurărilor.

City Insurance, companie recent ieşită din redresare financiară, şi-a consoldiat poziţia de lider, în timp ce locurile doi şi trei au revenit Allianz-Ţiriac şi Euroins.