Creşterea creditului privat este la maximul ultimilor cinci ani. Creditul de consum are un nivel record. În acelaşi timp, şi dobânzile au început să crească

Autor: Claudia Medrega 26.09.2017

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a făcut în luna august un salt de 6,5% faţă de acceaşi lună de anul trecut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani, până la un sold de aproape 285 mld. lei. O creş­tere mai rapidă a îm­pru­muturilor pentru sec­torul privat se înregistra în iulie 2012. Ascensiunea credi­tă­rii a fost susţinută în con­ti­nuare exclusiv de creş­terea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

Lunile de vară au adus revigorarea credită­rii, însă rămâne de văzut cum vor evolua în continuare împru­muturile pentru populaţie şi companii în condiţiile în care din toamnă do­bânzile au început să crească, după o perioadă în care au oscilat în jurul unor minime istorice. Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a depăşit pragul de 1%, urcând ieri până la 1,11%. Iar previziunile indică ascensiunea în continuare a dobânzilor.

„În intervalul ianuarie-august 2017 soldul creditului neguver­na­mental total a urcat cu 4,3% ytd. Evoluţia a fost deter­mi­nată de creşterea creditului de­­no­minat în lei cu 11,2% ytd, sub influenţa nivelului redus al costurilor de finan­ţare. Creditul în lei acordat populaţiei a urcat cu 15,4% ytd, dinamică influenţată şi de climatul pozitiv din sfera consumului şi de progra­mul Prima casă: com­po­nenta consum a crescut cu 10,5% ytd la 39 mld. lei (nivel record), iar segmentul ipotecar a consemnat un avans de 23,3% ytd, la 35,4 mld. lei (nivel record)“, susţine  Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, într-un raport.