Infrastructura sistemului privat de sănătate: 201 spitale private, 1.880 de laboratoare medicale şi 134 de policlinici

Autor: Mirabela Tiron 05.10.2017
Operatorii de servicii medicale private au investit milioane de euro în dezvoltarea de unităţi spitaliceşti, dar şi în laboratoare medicale şi ambulatorii de specialitatate, infrastructură medicală ce oferă pacientului acces la consultaţii, analize, dar şi la intervenţii medicale.

Anul trecut, numărul pacienţilor internaţi în spitalele private a crescut cu 20%, până la 193.000 de persoane, iar decontările primite de la Casă au depăşit 100 mil. euro.

De altfel a crescut şi numărul  de spitale private anul trecut, la 201 spitale private, cu o capacitate de circa 7.000 de paturi, faţă de 187 de spitale private în 2015, cu o capacitate de puţin peste 6.600 de paturi.

Printre cele mai mari spitale private de pe piaţa locală se numără Sanador, deţinut de Doris Andronescu, dar şi Ponderas, parte a reţelei Regina Maria, Life Memorial Hospital, parte din reţeaua MedLife (datele financiare ale spitalului nu sunt publice), dar şi spitalul de intervenţii cardiologice Monza şi Spitalul Sf. Constantin din Braşov, controlat indirect de antreprenorul Mihai Miron.

Spitalul Sanador din Piaţa Victoriei, cu 402 paturi, face jumătate din afacerile ope­rato­ru­lui privat de servicii medicale Sanador, res­pectiv circa 116 mil. lei, fiind cel mai mare spital privat din ţară după ni­velul veniturilor.

Un alt spital privat, Ponderas (227 paturi), cea mai mare unitate spitalicească din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria, şi-a crescut afacerile la 86,2 milioane de lei (circa 19,3) milioane de euro), plus 20% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor com­paniei.

Spitalul Sf. Constantin din Braşov, controlat indirect de antreprenorul Mihai Miron (grupul Ropharma), a ra­por­tat afaceri  mai mari cu 20% în prima parte a anului.

Un alt mare spital privat este Spitalul Monza (parte a grupului „Policlinico di Monza“ din Italia), specializat pe chirurgie cardiovasculară şi cardiologie interven­ţională, cu afaceri de 73 milioane de  lei anul trecut. Anul acesta spitalul a anunţat că  va prelua centrul Cardioscan din incinta Spitalului Judeţean din Constanţa, ca parte a strategiei de extindere a serviciilor pe cardiologie.

Pentru Medlife, liderul pieţei serviciilor medicale private, spitalele sunt a treia linie de business ca şi contribuţie a veniturilor, ce aduce circa 20% din veniturile totale, respectiv în jur de 100 mil. lei (23 mil euro), potrivit unui raport al companiei.