Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Ne aşteptăm la inflexiunea construcţiilor rezidenţiale şi a pieţei imobiliare în lunile următoare, pe fondul majorării costurilor de finanţare

Autor: Roxana Rosu 02.10.2017

Piaţa construcţiilor rezidenţiale va fi influenţată în perioada următoare de majorarea costurilor de finanţare, după ce volumul autorizaţiilor de construcţii a crescut cu 6,2% în primele opt luni ale anului, spune Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

”Ne aşteptăm la inflexiunea construcţiilor rezidenţiale şi a pieţei imobiliare în lunile următoare, pe fondul majorării costurilor de finanţare”

Autorizaţiile de construcţii clădiri rezidenţiale au crescut cu 11,2% an/an în august şi cu 6,2% an/an la opt luni (conform Institutului Naţional de Statistică), evoluţie susţinută de ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi climatul pozitiv din piaţa imobiliară şi din piaţa financiară.

De asemenea, datele Băncii Naţionale a României (BNR) indică un nivel al investiţiilor străine directe (ISD) de 4,5 miliarde euro în 2016 (cel mai ridicat din 2008), stocul depăşind anul trecut pragul de 70 miliarde euro, cu următoarea distribuţie: 49 miliarde euro aport la capitaluri proprii şi 21,1 miliarde euro credit net.

Climatul macro-financiar extern şi ştirile interne au influenţat piaţa financiară vineri. Pe piaţa monetară ratele de dobândă au crescut: overnight la 1,28%/1,73%.

Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la 10 ani la 4,095%.  Piaţa de acţiuni a scăzut (indicele BET cu 0.7%), pe un rulaj de 14.5 milioane euro.