Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir: ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede fără ca BNR să permită lucrul acesta

Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax 03.10.2017

”Mie îmi e foarte clar că ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită lucrul acesta. Eu sper ca astăzi (marţi – n.r.), după discuţiile care au avut loc la Banca naţională, lucrurile să se calmeze şi să reintre în normal. Nu cred că este o foame aşa de mare de lichiditate pe piaţă ca ROBOR-ul să ajungă, spuneam , într-un termen atât de scurt la un asemenea nivel. Sigur că veniturile suplimentare din accize au fost mâncate de creşterea dobânzilor", a declarat senatorul Daniel Zamfir.

El s-a arătat ”îngrijorat” de ultimele declaraţii ale consilierului lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu.

”Vă reamintesc cea de zilele trecute, când practic şantaja Guvernul cu creşterea inflaţiei, şi a doua, de ieri când vorbea de faptul că ROBOR-ul de până acum a fost ţinut nenantural la parmetrii respectivi. A şantaja un Guvern al României, indiferent dacă ne place sau nu - mie nu-mi place Guvernul Tudose şi nu sunt de acord cu multe măsuri - dar faptul că un oficial al BNR vorbeşte despre faptul că poate să îi trântească o inflaţie după cum doreşte BNR, asta mi se pare nepermis iar jocul acesta al băncilor cu dobânda este extrem de periculos din două motive - unul că intimidează creditarea şi al doilea că va duce la creşterea ratelor la bancă”, a conchis Daniel Zamfir, precizând că el nu are credite în lei.