Indicele spaniol IBEX 35 scade cu 2,5% pe fondul zvonurilor cu privire la declaraţia de independeţă a Cataloniei

Autor: Dan Grigore Ivan 04.10.2017

Indicele IBEX 35, referinţa bursei de la Madrid, a scăzut ieri cu peste 2% pe fondul zvonurile cu privire la intenţia forţelor politice care au organizat referndumul de pe 1 octombrie de a declara independenţa Cataloniei de Spania, la aproape 550 ani de la înglobarea acesteia în Imperiul Spaniol prin căsătoria dintre Isabela de Castilia şi Ferdinand de Aragon (din zona Cataloniei).

Peste 5,2 milioane de spanioli (11% din total) au în proprietate acţiuni pe bursa iberică. Investitorii de retail deţin 23% din valoarea companiilor listate pe bursa de la Madrid, a cărei capitalizarea totală este de 1.136 miliarde euro (92% din PIB).

În 2016, bursele din zona de sud a Europei, în principal cele de la Milano şi Madrid au fost marcate de scăderi importante, cu mult mai accentuate decât restul ţărilor din Europa, mai ales până în noiembrie 2016, momentul declanşării raliului global. În acest an, înainte de problemele din Catalonia, piaţa de capital iberică afişa o creştere în jur de 10%, peste media europeană.

Cel mai tranzacţionat emintent de astăzi este banca Santander, care a înregistrat o scădere a valorii de piaţă de 3%, până la 93 miliarde euro. De altfe, băncile au fost marcate cel mai sever de valul de scăderi de astăzi. Astfel, capitalizarea bursieră a Caxiabank a scăzut cu 6,58%, după ce în ultimul an creşterea acesteia a fost de peste 70%, una dintre cele mai mari aprecieri din componentele indicelui IBEX 35. De asemenea, scăderi peste medie au înregistrat: Bankia (-4,15%), Bankinter (-3,13%) sau Banco de Sabadell (-6,22%).

Bursa spaniolă este printre puţinele din lume care nu şi-a revenit complet după criza din 2007-2009. Astfel, deşi bursa americană a crescut cu 100% de pe 15 septembrie 2008 şi până în prezent, iar cea europeană cu apoximativ 60%, piaţa de capital iberică este încă în teritoriul negativ şi afişează o depreciere de 12% în ultimii nouă ani.