Cum îşi împarte Big Four banii din auditarea fondurilor de pensii Pilon II: contracte de la 25.000 lei pe an la 111.000 lei pe an

Autor: Liviu Popescu 05.10.2017

♦ NN Pensii, administrator de pensii private cu 36% cotă de piaţă, plăteşte 110.000 lei anual către Ernst&Young pentru auditarea financiară ♦ Ernst&Young auditează 4 administratori de pensii din cei şapte prezenţi în România.



Cei şapte administratori de pensii private Pilon II plătesc pentru auditarea situaţiilor financiare anuale ale fondurilor tarife cuprinse între 23.800 de lei pe an şi 111.000 de lei pe an în funcţie de contract, cost suportat în mod egal de toţi contribuabilii care aderă la fondul respectiv.

Sumele nu depind însă de activele fondurilor de pensii şi nici de numărul de participanţi.

NN Pensii Private, cel mai mare administrator de pensii private din România, cu 36% cotă de piaţă, are încheiat un contract de audit financiar cu Ernst&Young, potrivit datelor dis­ponibile pe site-ul Asociaţiei Pentru Pen­siile Administrate Privat din Ro­mâ­nia (APAPR). Taxa de audit supor­tată din activul fondului este de 110.825 de lei pe an. Chiar dacă are o cotă de piaţă de 8,5%, adică pe locul cinci în industria fondurilor de pensii private, Generali, care administrează Fondul Aripi, are al doilea cel mai scump contract de audit din piaţă: 71.100 de lei pe an încheiat tot cu Ernst&Young.

Al treilea cel mai scump contract de audit financiar din piaţă este cel al Aegon Pensii, care administrează Fondul Vital, respectiv 60.000 de lei încheiat cu PwC. Aegon are 9,5% cotă de piaţă, adică pe locul patru.

Sumele pe care le plătesc adminis­tratorii de fonduri Pilon II pentru auditarea financiară nu depind astfel de dimensiunea fondului şi nici de numărul de participanţi la Pilon II.

NN are cei mai mulţi participanţi, circa 1,9 milioane, Generali un număr de 692.000, locul cinci, iar Fondul Vital 860.000 de participanţi.

APAPR nu a comentat pe mar­ginea acestui subiect, iar Ernst& Young, care auditează patru din şapte administratori, spune că nu poate da informaţii confidenţiale privind modul de stabilire a onorariilor, întrucât este vorba despre un proces de negociere între firme private. Cel mai probabil diferenţele provin din complexitatea contractelor încheiate cu auditorii sau din politica comercială diferită a administratorilor şi a auditorilor.