Romcab, veniturile operaţionale au scăzut de 10 ori în primul trimestru, pe fondul intrării în insolvenţă şi opririi producţiei

Autor: Roxana Rosu 05.10.2017

Veniturile operaţionale ale Romcab Târgu Mureş au scăzut de zece ori în primul trimestru al anului, la 24 milioane lei, faţă de 222 milioane lei în perioada similară din 2016, compania încheiind luna martie cu o pierdere operaţională de 34 milioane lei, de la un profit de 13 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.

Vânzările societăţii au scăzut cu 85% în cazul produselor finite, cu 98% în cazul vânzării de mărfuri, respectiv cu 89% în cazul altor venituri din activitatea de exploatare derulată, potrivit raportului financiar al companiei.

Cheltuielile operaţionale au scăzut concomitent cu diminuarea vânzărilor, la 58 milioane lei.

”Reducerile inregistrate pe elementele de venituri au fost generate de urmatorii factori: lucrările anuale de mentenanţă programate în trim. I 2017 care au determinat oprirea activităţii de productie; intrarea societăţii in procedura insolventei prevazuta de Legea 85/2014, eveniment insotit pe de o parte de reducerea comenzilor din partea clientilor, pana la prezentarea catre ei a stadiului procedurii si intentiilor de continuare a activitatii, iar pe de alta parte de procedurile, lucrarile si termenele impuse de Legea 85/2014, cu repercusiuni imediate in activitatea de productie”, se arată în raport.

În final, pierderea netă înregistrată la 31 martie fost de 36 mil lei, comparativ cu un profit de 7,2 milioane lei în primele trei luni din 2016.

De asemenea, capitalurile proprii aveau un nivel negativ de 53,7 mil lei.

Atât datoriile pe termen scurt, cât şi cele pe termen lung au scăzut în primele trei luni, respectiv cu 4,6% în cazul datoriilor cu termen de exigibilitate mai mic de 1 an (854 mil.lei) şi cu 7,8% în cazul celor pe termen lung (65 mil.lei)

Împrumuturile către instituţiile bancare şi datoriile comerciale au înregistrat scăderi pe măsura achitării obligaţiilor asumate de societate prin contractele de credit şi contractele comerciale. 

Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş a devenit la începutul anului cea mai mare insolvenţă de la bursă, după ce compania cu afaceri de un miliard de lei în anul 2016 a depus, la propria cerere, intrarea în insolvenţă.

Fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlă­descu a fost preşedinte al companiei din Târgu-Mureş, iar director general era acţionarul majoritar şi omul de afaceri Zoltan Prosszer, care între timp a pre­luat funcţia de preşedinte. Şi Se­bastian Vlădescu este înscris la masa credală, cu o creanţă salarială de 104.000 de lei.