Finanţe personale. De ce scad acţiunile la bursa de la Bucureşti când pieţele externe sunt la maxime

Autor: Dan Grigore Ivan 06.10.2017

Piaţa de capital de la Bucureşti a scăzut în ultima lună cu aproximativ 2%, în condiţiile în care aprecierea burselor eu­ropene (mai ales a celor din Vest) a fost una consi­derabilă.

Astfel, indicele STOXX 600, ce urmăreşte cele mai mari 600 de companii europene, a crescut în această perioadă cu 4%, în vreme ce indicele american S & P 500 a urcat cu 2,47%. Euro s-a depreciat cu peste 1% în ultima lună, în condiţiile în care aprecierea puternică începută în luna mai a monedei unice a jenat creşterea pieţei de capital europene în favoarea celei americane.

În regiune, scăderea de la Varşovia a fost chiar mai severă decât cea de la Bucureşti, cu un indice WIG20 ce a coborât cu 3%, în vreme ce la Budapesta creşterea a fost una modestă, de 0,15%.  Pe de altă parte, indicele ATX, ce urmăreşte cele mai importante acţiuni vienze, a avut o evoluţie mai apropiată de media europeană, după un avans de 2,9%. Indicele WIG20, referinţa pieţei de capital poloneze, şi principalul indice vienez (ATX) au crescut cu peste 26% de la începutul acestui an, reprezentând cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană.

Deşi situaţia politică din Polonia este una volatilă, partidul de guvernământ intrând des în divergenţe cu linia Uniunii, creşterea economică din Polonia şi multiplii de preţ i-au convins până acum pe investitori să mizeze în continare pe bursa de la Varşovia.