Anunţul toamnei pe bursă. Pregătiţi-vă banii: Grupul care operează Pizza Hut şi KFC a anunţat oficial că vrea să se listeze la BVB, prin vânzarea unui pachet de 25% din companie

Autor: Roxana Rosu 09.10.2017

Sphera Group, operatorul brandurilor KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell, a anunţat luni dimineaţă oficial că vrea să se  listeze la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică de vânzare a 25% din acţiunile companiei.

Compania este controlată de oamenii de afaceri Radu Dimofte, care controlează 43,6%, Lucian Vlad, cu 33,3% şi Nicolae Badea, cu 23% din acţiuni.

În 2016, Sphera Group a avut vânzări de 514,5 mil lei, în creştere cu 26,8%, cu un profit operaţional de 73,5 mil lei, în creştere cu 8,3% , şi un profit net de 51,6 mil lei, în creştere cu 9,2%.

“Modelul nostru de afaceri s-a dovedit a fi de succes şi ne-a permis lansarea a 40 de restaurante noi în perioada 2012 – septembrie 2017, menţinând în acelaşi timp un nivel de creştere anuală (like-for-like) semnificativ al vânzărilor. Avem în continuare planuri de dezvoltare ambiţioase, cu 10 noi deschideri de restaurante în plan până la final de 2017. Considerăm că avem un potenţial de creştere semnificativ în anii următori, atât în ceea ce priveşte rezultatele restaurantelor existente cât şi prin deschiderea de noi restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, precum şi prin dezvoltarea unui business semnificativ KFC în Italia”, a declarat Mark Hilton, CEO al Sphera, în legătura cu IPO-ul. 

Cei care se ocupă de această ofertă sunt brokerii de la Wood&Company, Raiffeisen Bank şi Alpha Finance. Banca de Investiţii Rothchild acţionează în calitate de consultant finacniar pentru  companie. Se intenţionează ca acţiunile companiei să fie listate pe Piaţa Reglementată la Vedere administrată de BVB.

”Planul nostru este de a depăşi 240 de restaurante până la finalul anului 2022. Suntem încurajaţi de condiţiile de piaţă şi anticipăm că tendinţele macroeconomice şi de industrie vor continua evoluţia pozitivă şi după 2017. Credem în perspectivele Grupului şi privim încrezător către acest moment important în dezvoltarea Companiei, şi anume listarea acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti precum şi creşterea profilului şi a vizibilităţii Grupului în calitate de entitate listată.”,a  mai spus Mark Hilton.

Cine este executivul care conduce afacerile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell pe piaţa locală

Compania operează în prezent 104 restaurante , constând în 67 de restaurante KFC (dintre care 63 în România, 2 în Republica Moldova şi 2 în Italia) şi 37 de unităţi Pizza Hut (din care 16 sunt unităţi de livrare). 

Sphera a fost creată în mai 2017 pentru a consolida, sub umbrela unei singure companii, toate companiile care deţin drepturile de franciză pentru operarea restaurantelor KFC şi Pizza Hut în România, Republica Moldova şi în două regiuni din nordul Italiei. Una din subsidiarele Sphera va deschide primul restaurant Taco Bell în trimestrul4 2017.