Concurenţa a autorizat cu condiţii preluarea companiei de servicii de plăţi Payzone de către britanicii de la PayPoint Services

Autor: Cristina Bellu 10.10.2017

Operaţiunea de preluare a companiei de servicii de plăţi Payzone de către PayPoint Services ar putea conduce la afectarea concurenţei pe piaţa serviciului de încasare sume de bani din România, este concluzia analizei efectuată de Consiliul Concurenţei

Ca urmare, tranzacţia a fost autorizată în condiţiile în care PayPoint s-a angajat să nu crească, pentru o anumită perioadă, preţul solicitat anumitor companii pentru prestarea serviciilor de încasare a facturilor.

De asemenea, compania şi-a luat anumite angajamente menite a asigura că firmele concurente şi care operează reţele de terminale de plată pot să obţină accesul în spaţiile comerciale necesare instalării terminalelor de plată situate în mediul rural. 

Pe celelalte pieţe relevante unde au apărut suprapuneri orizontale nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale.

“Analiza Consiliului Concurenţei a dus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de PayPoint Services SRL, punerea în practică a operaţiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate. ”, se specifică într-un document al Concurenţei.

PayPoint Services este parte a grupului britanic PayPoint, înfiinţat în 1996, fiind deţinută în majoritate de către PayPoint PLC. PayPoint pic a preluat în 2007 distribuitorul local de produse şi servicii pre-plătite pentru telefonie mobilă Pay Store SRL, redenumit ulterior PayPoint Services. În 2008, societatea a lansat serviciul de încasare sume în numerar. PayPoint PLC este listată la London Stock Exchange.
 
Payzone oferă pe teritoriul României servicii similare celor oferite de PayPoint Services. Payzone a fost înfiinţată în 2004 şi are ca acţionar majoritar societatea Payzone Group, deţinută la rândul ei de un fond de investiţii care operează din Marea Britanie.