VIDEO ZF Live. Alexandru Frătiţa, hainecuspirit.ro: Povestea unui business de 5.000 de euro cu „haine cu spirit“ pornit dintr-o fabrică de confecţii din Târgu-Jiu

Autor: Roxana Rosu 11.10.2017
Alexandru Frătiţa şi Ana Păun au lansat în urmă cu un an busi­nes­sul hainecuspirit.ro, o investiţie de 5.000 de euro care îşi propune să aducă pe pia­ţă haine produse integral în România, la fabrica familiei Frătiţa din Târgu-Jiu.

„Eu am crescut practic într-o fabrică de confecţii. Părinţii mei au o fabrică cu 46 de angajaţi la Târgu-Jiu şi sunt furni­zori pen­tru noi. Eu le dau comandă, spun cum vreau să arate produsul, ei îmi spun dacă şi cum se poate fabrica. Vrem să fie o al­ter­nativă românească la produsele de mass market şi suntem foar­te atenţi la ca­li­­tate“, a spus Alexan­dru Frătiţa la ZF Live.

Deşi producţia se con­cen­­trea­ză pe ofer­ta pen­tru se­­zonul de toamnă-iar­nă, hainecuspirit.ro in­clude şi co­lecţii limi­ta­te pen­tru va­ră, cu hano­race sau tricouri.

Site-ul a fost lansat în octombrie 2016 şi vân­zările au ajuns la o medie de un produs pe zi, la un coş de 200 de lei.  Investiţia de 5.000 de euro a aco­perit dez­vol­tarea site-ului, dar şi zo­na de gestiune, publi­citate şi  producţie. „Ne apro­piem de break-even, sper eu până la final de an. Ar trebui să vin­dem un produs pe zi. Visul meu este să deschid un concept store, unde clienţii să cunoască mai bine produsele noastre. E un vis. Deocamdată mergem pe online.“

Chiar dacă vân­ză­rile sunt mo­men­tan doar pe site, pla­nu­rile de viitor in­clud şi in­tra­rea cu produse în magazine fi­zi­ce, unde clienţii pot vedea exact cum arată gecile.

„Clien­ţii au spus că hainele ara­tă mai bine în realitate de­cât în poze. Vrem să intrăm şi în magazine.“

Targetul celor doi antreprenori este să ajungă la finalul anului trei  de ac­ti­vi­ta­te la 5-10 produse pe zi vândute şi să aibă continuitate pe toată perioada anului.

„Noi mergem pe croiala clasică, dar cu un twist. Geaca de zi cu zi, nu fashion. Clienţii noştri nu caută branduri, caută calitate. Sunt două categorii de cumpă­rători pe piaţă, cei care merg pe trend şi cei care vor să se simtă bine în hainele lor. Noi nu suntem interesaţi de latura fashion, gecile noastre nu se demodează“, a mai spus Alexandru Frătiţa.

Pentru a completa colecţiile de iarnă, firma produce şi serii limitate din anumite produse. În vară cei doi am lansat de exemplu o colecţie de bluze pe care au lipit motive populare decupate de pe ii vechi, aduse de angajaţii fabricii din Tg. Jiu. Designul hainelor este realizat de obicei de Alexandru Frătiţa.

Întrebat dacă va prelua businessul părinţilor lui, tânărul antreprenor spune că i-ar plăcea să aibă un atelier mai mic, care să producă doar pentru hainecuspirit.ro, mai degrabă decât o fabrică cu 46 de angajaţi, cum este cea pe care o deţine familia acum.

Înainte de a deveni producător de haine, Alexandru Frătiţa a lucrat într-o agenţie de publicitate, într-o agenţie de turism, apoi ca barman şi ospătar. „Nu îmi găseam locul. Acum îmi place ce fac“.