Bursa spaniolă creşte cu 1,5% după ce pericolul independenţei Cataloniei pare că se disipează

Autor: Dan Grigore Ivan 12.10.2017
Indicele IBEX 35, referinţa pieţei de capital de la Madrid, a crescut ieri cu 1,5%, după ce liderul separatiştilor catalani, Carles Puigdemont, a anunţat în faţa parlamentului din Barcelona că recomandă amânarea unei declaraţii de independenţă şi reluarea negocierilor cu Executivul madrilen.
 
Bursa spaniolă a fost atinsă de tensiunile privind dezlipirea Cataloniei, una dintre cele mai importante şi bogate regiuni ale Spaniei. În ziua în care agenţia de ştiri Reuters anunţa, conform unor surse, că declaraţia de independenţă va fi rostită, indicele IBEX 35 a coborât cu 2,5%, cele mai lovite fiind instituţiile de credit a căror scădere a fost şI de până la trei ori mai mare decât media.
 
Deşi riscul prezentat de eventuale contagiuni care să atingă şi alte părţi ale Europei nu era de neluat în calcul, doar bursa spaniolă a înregistrat aceste temeri, situaţia indicilor europeni nefiind afectaţi în mod deosebit de evenimentele ce aveau loc în Catalonia.
 
Cel mai tranzacţionat emintent în ziua scăderii de 2,5% a fost banca Santander, care a înregistrat atunci o scădere a valorii de piaţă de 3%, până la 93 miliarde euro. De altfel, băncile au fost marcate cel mai sever de valul de scăderi de acum o săptămână. Capitalizarea bursieră a Caixabank a scazut cu 6,58%, după ce în ultimul an creşterea acesteia a fost de peste 70%, una dintre cele mai mari aprecieri din componentele indicelui IBEX 35. De asemenea, scăderi peste medie au înregistrat: Bankia (-4,15%) sau Banco de Sabadell (-6,22%).
 
Au fost multe discuţii tocmai cu privire la situaţia unor instituţii de credit şi nu numai care erau înregistrate în Catalonia, având în vedere că o dezlipire de Spania deschidea o cale puţin predictibile pentru afacerile din acea zonă a Spaniei.
 
Ieri a fost tot rândul băncilor să fie cele mai căutate acţiuni de pe bursa spaniolă. Banca Santander, una dintre cele mai mari ale Europei, cu peste 201.000 angajaţi, a afişat o apreciere a valorii de piaţă de 1,43%, până la o capitalizare bursieră de 90,5 miliarde euro, în creştere cu 45% faţă de nivelul atins în aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Peste 5,2 milioane de spanioli (11% din total) au în proprietate acţiuni pe bursa iberică. Investitorii de retail deţin 23% din valoarea companiilor listate pe bursa de la Madrid, a cărei capitalizare totală este de 1.136 miliarde euro (92% din PIB). Bursa spaniolă este printre puţinele din lume care nu şi-au revenit complet după criza din 2007-2009. Astfel, deşi bursa americană a crescut cu 100% de pe 15 septembrie 2008 şi până în prezent, iar media europeană a randamentului din aceeaşi perioadă este de 60%, piaţa de capital iberică este încă în teritoriu negativ şi afi­şează o depreciere de 12% în ultimii nouă ani.