Valoarea acţiunilor Evergrande a crescut cu 450%, iar preşedintele companiei a ajuns cel mai bogat om din China

Autor: Alex Ciutacu 15.10.2017

Magnatul imobiliar Xu Jiayin, fondatorul companiei China Evergrande, a devenit cel mai bogat om din China după ce averea lui a crescut la 43 de miliarde de dolari, potrivit CNN Money.

Xu, cunoscut şi drept Hui Ka Yan, l-a detronat pe magnatul imobiliar Wang Jianlin în topul celor mai bogaţi oameni din China. Wang, care deţine Dalian Wanda, a ajuns pe locul cinci în top după ce averea lui s-a micşorat cu aproape 30%.

Averea personală a lui Xu a crescut cu 272% în ultimul an. Acesta deţine mai mult de 70% din compania Evergrande. Valoarea acţiunilor companiei a crescut cu peste 450% de la începutul anului 2017.

Dezvoltatorul imobiliar a fost stimulat în acest an de piaţa imobiliară fierbinte din China, unde preţurile continuă să crească, în ciuda eforturilor întreprinse de guvern pentru a opri creşterea preţurilor.

Cu toate acestea, business-ul Evergrande are la bază datorii imense – aproximativ 50 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2016 – ridicând din această cauză îngrijorări cu privire la faptul că nu va putea susţine această creştere.

Într-o analiză realizată la începutul anului de agenţia Fitch, aceştia au atenţionat că Evergrande are şanse scăzute de a-şi reduce nivelul datoriilor deoarece compania cheltuie foarte mulţi bani şi face plăţi cu valoare ridicată către acţionari.

Xu nu este singurul mogul imobiliar care a beneficiat de boom-ul imobiliar de anul acesta. Yang Huiyan, moştenitoarea, în vârstă de 32 de ani, a firmei Country Garden, şi-a văzut averea personală triplându-se şi ajungând la 24 de miliarde de dolari ceea ce o face cea mai bogată femeie din China.