Avertisment FMI: Nivelul prea ridicat al datoriilor şi preţurilor activelor ameninţă redresarea economiei mondiale

Autor: Catalina Apostoiu 13.10.2017
La nivel global, datoriile reprezintă circa 325% din PIB.

Nivelul datoriilor publice a crescut puternic în multe ţări în ultimii ani, ajun­gând la cote alarmante în state dez­voltate, piloni ai economiei mondiale.

La nivel global, datoriile reprezintă aproximativ 325% din PIB. De aceea nu este de mirare că FMI, deşi pers­pectivele economice sunt din ce în ce mai bune la nivel global, nu se lasă cu­prins de euforie şi trece la avertismente. 

Un şoc pe pieţele de credit i-ar putea prinde nepregătiţi pe investitori  şi afecta procesul de redresare a econo­miei mondiale, aflat în curs de acce­lerare, avertizează Fondul Mone­tar Internaţional, potrivit Bloomberg.

Riscurile pe termen scurt la adresa stabilităţii financiare a lumii s-au di­minuat din aprilie pe fondul îm­bunătăţirii condiţiilor macro­eco­nomice şi ameninţării în scădere de turbulenţe pe pieţele emergente, se arată în ultimul raport privind stabilitatea financiară la nivel mondial al FMI.

Cele mai importante bănci şi asi­gu­rători şi-au conso­li­dat bilanţurile, iar volatilitatea este redusă.

Totuşi, nivelul în creştere al datoriilor şi goana investitorilor după randamente ar putea spori vulnerabilitatea sistemului financiar mondial, avertizează instituţia.

„Un şoc pe pieţele de credit şi pieţele financiare s-ar resimţi la nivel global şi ar putea inversa procesul de normalizare a politicilor monetare şi ame­ninţa creşterea economiei mon­diale.“

În acelaşi timp, acţiunile băncilor centrale ar putea da peste cap procesul de redresare.

„O ajustare prea rapidă a politicilor monetare ar putea provoca turbulenţe nedorite pe pieţele financiare, în timp ce o perioadă prea lungă de dobânzi scăzute ar putea duce la o intensificare în continuare a riscurilor şi ar spori vulnerabilităţile pe termen mediu.“

FMI a evaluat impactul unei acumulări puternice de datorii şi al unei creşteri prelungite a preţurilor activelor riscante. Până în anul 2020, economia mondială şi pieţele ar urma tendinţa actuală. După aceea, spreadurile de credit ar avansa rapid în condiţiile în care nivelurile datoriilor ar depăşi limitele critice, investitorii devenind îngrijoraţi de sustenabilitatea datoriilor. Preţurile acţiunilor ar scădea cu până la 15%, în timp ce ale locuinţelor s-ar dimunua cu până la 9%.

Intensitatea şocului s-ar situa la o treime din cea a crizei din 2008, potrivit FMI. Zona euro ar fi cea mai afectată, în contextul în care BCE are puţin spaţiu de relaxare a politicii monetare.

Fondul a îndemnat băncile centrale să-şi comunice clar planurile de înăsprire a politicii monetare. Ţările ar trebui să-şi respecte angajamentele de a-şi face băncile să respecte standardele internaţionale, iar autorităţile ar trebui să înăsprească reglementările pentru asigurători, recomandă FMI.

Nivelul datoriilor publice a crescut puternic în multe ţări în ultimii ani. La nivel mondial, volumul total al datoriilor guvernamentale de­păşeşte în prezent 63.100 mi­liarde de dolari, po­trivit unei analize a Pew Research Cen­ter bazate pe date FMI.

Statele Unite au cel mai ridicat nivel al datoriilor guvernamentale, mai mare de­cât orice altă ţară ana­lizată, cu aproape 20.000 mili­arde de dolari datorii brute în 2016. Acestea sunt ur­ma­te de Japonia cu peste 11.000 mld. dolari şi Chi­­na cu aproape 5.000 mld. dolari.

Ca procent din PIB, datoriile brute ale Japoniei depăşesc datoriile oricărei alte ţări analizate. Datoria publică brută a Japoniei era de peste două ori PIB-ul ţării în 2016. Datoriile publice ale Greciei, Italiei, Portugaliei, SUA şi Belgiei depăşeau de asemenea PIB-ul acestora.

Datoriile ca procent din PIB au crescut în 34 din 43 de ţări în perioada 2006-2016. În economiile G7, datoria ca procent din PIB a crescut în medie cu 22,2% în perioada 2008-2011.

La nivel mondial, datoriile reprezintă aproximativ 325% din PIB.

Potrivit datelor McKinsey, datoriile au crescut cu aproximativ 26.000 mi­liarde în ultimii doi ani. Ritmul de creştere a datoriilor gospodăriilor şi sectorului financiar a încetinit, accelerarea venind din sectorul împrumuturilor guvernamentale.

Nivelul datoriilor ar putea creşte semnificativ mai mult în perioada 2014-2021 decât în timpul celor şapte ani anteriori. În acelaşi timp, nivelul datoriilor la nivel mondial creşte mai rapid decât PIB-ul mondial.