Boom al preţurilor pentru afine, mure şi zmeură: Un kilogram de afine costă peste 100 de lei în supermarket

Autor: Roana Rotaru 13.10.2017
Preţurile fructelor de pădure proaspete de pe raftul supermarketurilor au explodat în extrasezon ajungând la peste 100 lei kilogramul, în condiţiile în care producţia locală de zmeură şi mure s-a terminat.

Kilogramul de afine se găseşte în prezent pe rafturile supermarketurilor la un preţ mediu de 101 lei, zmeură ajunge la aproape 128 lei pe kilogram, murele la circa 160 lei pe kilogram, majoritatea fructelor fiind aduse din Olanda, potrivit informaţiilor trecute pe etichetele produselor.

„S-a terminat producţia locală de zmeură, mure. Ce au retailerii nu mai este din România, ci din import. Eu în vara am vândut fructele de pădure la preţuri cuprinse între 14 şi 22 lei pe kilogram. Nici mie nu imi vine că cred că acum sunt 160 lei pe kilogram murele. Foarte exagerate preţurile. Sunt fructe perisabile, va daţi seama câte se strică şi la ei pe raft, dacă nu le cumpără nimeni. Murele ţin undeva la 5 zile, sunt aduse din Olanda, dar sunt produse în Chile, Peru. În vara erau preţuri mai bune în supermarketuri. Părerea mea este că e o diferenţă foarte mare de preţ între achiziţie şi vânzare“, a de­clarat pentru ZF Dumitru GAL, acţionarul compania DivinGarden din Beiuş, judeţul Bihor care colectează fructe de pădure şi ciuperci de la mai multe companii din judeţele Su­ceava, Gorj, Dolj Vâlcea, Argeş şi Harghita pe care le re­vinde retailerilor Carrefour, Profi şi Lidl şi la export în Italia. 

Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interpro­fesionale pentru Produse Agroalimenare (OIPA) Legume-Fructe spune că producătorii de fructe au primit cel mult 9 lei pe kilogramul de fructe de pădure în vară, o perioadă în care  preţurile de pe rafturile supermarketurile erau la un nivel similar cu cele de acum, din afara sezonului.

„În vară producătorii au vândut afinele cu 5-6 lei pe kilogram în cel mai bun caz 9 lei cu tot cu TVA. E într-adevar foarte preţul de acum 100 de lei kilogramul. Problema este că preţurile acestea de pe rafturile retailerilor s-au menţinut tot timpul cam la fel, indiferent de sezon“, a spus el.