Michael Dell: Inteligenţa artificială şi machine learning vor fi motoarele pentru progresul umanităţii, iar datele vor fi combustibilul

Autor: Sorin Pâslaru 13.10.2017

Inteligenţa artificială şi „machine learning“, adică învăţarea de către maşini a proceselor, vor fi motoarele pentru progresul umanităţii în următoarele decenii, iar datele vor fi combustibilul pentru aceste motoare, a spus în această săptămână, la New York, Michael Dell (foto dreapta - sus), fondatorul companiei Dell Technologies.

„Senzorii vor fi peste tot şi vor transmite continuu. În curând vor fi peste 100 de miliarde de obiecte conectate la internet, iar provocarea este ca datele transmise de aceşti senzori să fie prelucrate instantaneu, în timp real“, a spus Michael Dell în cadrul evenimentului IQT 2017, unde au fost prezentate soluţiile Dell pentru IT-ul viitorului. 

Fondată în 1984 de Michael Dell pe când avea 19 ani ca un producător de computere cu configuraţie la cerere, Dell Technologies este astăzi un colos de 73 de miliarde de dolari venituri şi 138.000 de angajaţi după ce a înglobat în 2016 cel mai mare furnizor de cloud din lume, compania americană EMC.

Noul cuvânt de ordine în IT este „edge“ (margine), adică procesarea în timp real a datelor furnizate de senzori la marginea reţelelor, aproape de sursa datelor, fără să mai treacă prin infrastructura principală de cloud.

„Acum 15-20 de ani vorbeam de web, a urmat cloud-ul, dar acum este nevoie de răspunsuri în timp real. Gândiţi-vă la dronele-curier, la becurile inteligente sau la roboţii industriali. Vom avea de a face cu mesaje instantanee de la maşini la maşini. Vor fi mai multe date în edge decât în cloud. Puterea de calcul va creşte în următorii ani de 100 de ori, va urma o nouă generaţie a ştiinţei computerelor. Vom avea o lume mai inteligentă şi mai conectată“, a spus Dell.


 

Sute de analişti şi jurnalişti din toată lumea au urmărit demonstraţiile reprezentanţilor Dell pentru aplicaţiile IoT


 

Senzorii şi datele, adică IoT - internet of things (internetul lucrurilor) -, vor schimba în primul rând lumea industrială aşa cum este cunoscută astăzi. Operatorii de fabrici, dar şi parcurile logistice, aeroporturile sau hotelurile vor avea acces la date în timp real despre orice aspect al activităţii lor, astfel încât îşi vor putea îmbunătăţi productivitatea şi chiar vor gândi noi procese de business şi tehnologii ca urmare a dezvoltării IoT, au explicat oficialii companiei Dell.

Dell Technologies va investi în următorii trei ani un miliard de dolari în IoT, atât în produse, soluţii şi laboratoare cât şi în companii care construiesc soluţii în ecosistemul IoT.

 

„Suntem aici pentru a oferi organizaţiilor soluţii să-şi construiască platforme prin care să folosească puterea obiectelor inteligente. Vom avea de a face cu o nouă realitate. Maşinile şi obiectele vor fi încărcate cu informaţii care vor schimba lumea în mod accelerat. Noi nu credem în ideea că maşinile sunt împotriva oamenilor, ci maşinile vor conlucra împreună cu oamenii. Va urma o eră a parteneriatului între om şi maşini în care creativitatea, inteligenţa şi inspiraţia oamenilor vor trece la alt nivel. IQT (internetul obiectelor inteligente – n. red.) este infrastructura pentru următoarea revoluţie industrială“, a mai spus Michael Dell.

Barb Robidoux, senior vice president, service marketing and IT în cadrul Dell EMC, a explicat într-o discuţie cu Ziarul Financiar că fiecare aspect al vieţii de zi cu zi va fi îmbunătăţit de IoT, dar că cele mai mari transformări vor fi în industrie.


Michael Dell (centru), 52 de ani, a intrat în businessul cu calculatoare la 19 ani. Prin achiziţia furnizorului de cloud EMC, şi-a mutat focusul companiei de la hardware spre soluţii software (foto dreapta)


„Mesajul nostru către companiile din România este că trebuie să se gândească de urgenţă la transformările pe care aplicaţiile IoT le vor avea în activitatea lor. În Italia, spre exemplu, din câte ştim, există un program guvernamental prin care sunt furnizate reduceri de taxe companiilor industriale care investesc în IoT. Sunt aplicaţii puternice atât în industrie cât şi în retail, în agricultură sau în telecomunicaţii“, a spus Robidoux.

Dar cum ştiu ce să ceară directorii de companii şi managerii de fabrici când această tehnologie este încă în stadiul de formare? „Asta este treaba forţei de vânzări. Senzorii din fabrici vor fi conectaţi la platforme, iar analiza datelor va optimiza masiv fluxurile de producţie“, a răspunsul Robidoux.

Inginerii din orice domeniu - automotive, energie, mediu - va trebui să fie mult mai familiarizaţi cu tot ce înseamnă software decât până acum.

Andy Rhodes, vice president commercial mobility solutions and edge IoT la Dell, a explicat că o provocare majoră este cea „culturală“.

„În general fabricile au fost construite cu zeci de ani în urmă, iar de obicei directorii de fabrică, de operaţiuni nu aveau o colaborare bună cu oamenii de la IT. De acum însă managerul de fabrică împreună cu omul de la IT şi cu analistul de date va trebui să facă echipă pentru a optimiza procesele tehnologice. Rezervele de creştere a productivităţii sunt uriaşe. Productivitatea poate creşte chiar şi cu 50%“, a spus Rhodes într-o discuţie cu Ziarul Financiar.

 

Dar cum sunt colectate datele şi cine produce aceşti senzori?

„Noi nu producem senzori. Sunt mii de companii care fac asta. În funcţie de soluţia pe care o stabilim împreună cu clientul, decidem ce senzori are nevoie sau lucrăm cu senzorii deja instalaţi în liniile de producţie“, a explicat Rhodes.

Senzorii pot avea dimensiuni de la câteva zecimi de milimetru până la centimetri şi captează diverşi parametri: temperatura, luminozitatea, poziţia în spaţiu, consumul de energie, prezenţa umană, umiditatea sau calitatea aerului.

Aceşti senzori se încarcă electric, dar unii dintre ei, cei folosiţi în agricultură, de exemplu, pot fi reîncărcaţi chiar prin unde radio.

Rhodes a dat exemplu unei soluţii pe care Dell împreună cu partenerii săi a furnizat-o unui gigant industrial din China cu 100.000 de angajaţi prin care s-a rezolvat problema intrării în întreprindere prin recunoaştere facială. Oamenii aveau până atunci legitimaţii de intrare citite de la distanţă, prin unde radio, dar trebuia făcută şi o legătură între legitimaţie şi proprietarul acesteia în timp scurt, astfel încât a fost găsită o soluţie „on the edge“ de recunoaştere facială.


 

Şeful noii divizii de IoT al Dell, Ray O’Farrel explică noul focus al companiei către platformele IoT


 

„Internetul lucrurilor şi analiza big data vor schimba lumea. Vom putea şti mult mai mult despre tot ce ne înconjoară“, a mai spus Rhodes.

De fapt, ceea ce se întâmplă astăzi în lumea IT este întoarcerea către lumea fizică, reală, după ce timp de decenii puterea de calcul a maşinilor a fost folosită în primul rând pentru a procesa şi transmite informaţia. „Da, aşa este, este timpul“, a răspuns Michael Dell la întrebarea ZF dacă este timpul ca puterea de calcul să adreseze de acum înainte lumea fizică, după ce a schimbat total lumea informaţiei.

Dell Technologies a anunţat şi înfiinţarea unei noi divizii specializate în IoT, IoT Solution, care va fi condusă de Ray O’Farrrell, director de tehnologie în cadrul companiei VMware, care face parte din grupul Dell Technologies. Reprezentanţii companiei au adus pe scenă şefi de firme care au aplicat soluţiile IoT.

Spre exemplu, David Rosenberg, cofondator al AeroFarms, un producător de legume în sere, a arătat că poate scoate 22 de recolte pe an de kale – un tip de salată – cu tehnologia IoT, folosind lumină de la neon şi „sol“ creat artificial, faţă de trei recolte pe an în mod normal, folosind lumina soarelui şi pământ.

„Utilizăm peste 130.000 de senzori care măsoară o multitudine de date, inclusiv stresul din plante, iar analiza datelor se face instantaneu pentru a lua decizii de modificare a temperaturii, a umidităţii sau a altor parametri. Provocarea pentru noi a fost să creştem producţia doar îmbunătăţind condiţiile de mediu, nu genetic“, a spus Rosenberg.


Podgoria Deep Sky din Arizona foloseşte o soluţie IoT de la un partener Dell, Niolabs, la producţia de struguri, iar aceasta creşte cu 25% pe baza informaţiilor primite de la senzorii instalaţi în podgorie (foto stânga)

Cum cresc legumele kale în solarii cu lumină de la neon şi sol artificial: puterea IoT le duce de la 3 recolte pe an la 22 de recolte pe an (foto dreapta)


El a susţinut că acesta este viitorul în agricultură, având în vedere că 70% din apa proaspătă de pe Terra este consumată în agricultură, iar 70% din apele uzate provin din agricultură.

 

„Vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă. Vor fi necesare soluţii de optimizare a producţiei de alimente.“

O altă posibilă utilizare în agricultură este în producţia de struguri unde productivitatea poate creşte şi cu 25% pe baza informaţiilor primite de la viţa de vie şi sol, după cum arată exemplul producătorului de vinuri Deep Sky , care foloseşte soluţia IoT a Niolabs, partenerul Dell.

 

Compania a mai anunţat că este gata să investească, prin braţul său Dell Technologies Capital, în orice soluţii inovative IoT şi a prezentat câteva companii în care a pus bani: Moogsoft, care aplică inteligenţa artificială în operaţiunile IT, Graphcore, dezvoltator de procesoare de generaţie următoare, şi Zingbox, care se ocupă de „sănătatea“ siste­melor IoT. În România, Dell are circa 500 de angajaţi şi a anunţat că vrea să ajungă la 1.000 de oameni în doi ani.

Majoritatea angajaţilor din România, analişti financiari şi specialişti în securitate IT, lucrează pentru procesele de business ale Dell Financial, compania din grupul Dell care se ocupă cu finanţarea achiziţiei de echipamente şi soluţii Dell.

Dell International Services, care are peste 90% din angajaţii Dell locali, a avut în 2016 afaceri de 73 milioane de lei (18 mil. $).