Ce acţiuni de la bursă vor câştiga din iarna grea

Autor: Dan Grigore Ivan 13.10.2017

Chiar dacă Guvernul estimează o creştere a consumului de energie electrică cu 1,1% în iarna 2017-2018 faţă de proiectul de iarnă precedent, ceea ce ar însemna probabil temperaturi scăzute şi implicit un preţ mai ridicat al energiei electrice, Rareş Nilaş, analist pe piaţa de capital, consideră că acest lucru nu va aduce o evoluţie puternică a preţului acţiunilor companiilor de energie de la BVB, aşa cum s-a întâmplat în iarna precedentă.

„Creşterea consumului de energie electrică cu 1,1% ra­por­tată la afacerile companiilor de energie este practic ne­sem­nificativă, pentru a avea un impact asupra profita­bi­lităţii. Dacă era de exemplu 10%, era o altă discuţie“, spune Rareş Nilaş.

Iarna din 2016/2017 a avut câteva episoade geroase care au ridicat cererea de energie, ba chiar au adus preţurile la energie electrică la vârfuri record, ceea ce a dus rezultatele unor companii pe primul trimestru peste aşteptările analiştilor, cum ar fi Transgaz.

La finalul primului trimestru, indicele BET-NG, ce reuneşte companiile energetice de la Bucureşti, a crescut cu 18,3%, cu cinci puncte procentuale mai mult decât indicele BET, referinţa bursei româneşti.