Enache Jiru, cel care a ţinut Trezoreria statului în ultimul deceniu a fost eliberat din fucţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor de premierul Mihai Tudose

Autor: Cristina Bellu 13.10.2017

Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu Trezoreria, a plecat de la Ministerul Finanţelor, funcţia fiind asigurată de Valentin Mavrodin, fostul şef al direcţiei de contabilitate publică şi trezorerie.

Jiru şi-a început cariera în 1990, când s-a angajat ca economist la Administraţia Financiară a sectorului 2 (1990- 1991), după care s-a angajat la Banca Naţională (1991 - 1997). 

În 1998 a plecat la BNP Dresdner Bank Romania ca director al trezoreriei băncii, iar în 2000 a fost numit vicepreşedinte la CEC Bank, de unde a plecat un an mai târziu la Ministerul Finanţelor, pentru a conduce Trezoreria statului. 

În toamna lui 2004 a fost din nou numit la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, de această dată ca preşedinte al băncii, dar a fost înlocuit de Eugen Rădulescu câteva luni mai târziu (martie 2005), după instaurarea guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. 

Ulterior, Jiru a fost consultant al companiei Energy Holding, iar în toamna lui 2007 preşedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, care la câteva luni a ieşit de pe piaţă. 

În 2012, Enache Jiru a revenit ca secretar de stat la Finanţe şi şef al Trezoreriei.