Uraganului Ophelia se îndreaptă cu paşi repezi spre Europa. Când estimează meteorologii că va lovi Marea Britanie şi Irlanda

Autor: Mihai Draghici 15.10.2017

Autorităţile irlandeze şi britanice sunt în alertă din cauza Uraganului Ophelia, care se află în prezent în nord-estul Oceanului Atlantic, iar luni ar putea afecta zone din Irlanda şi Marea Britanie, informează BBC News online.

Serviciul meteorologic din Irlanda a emis alertă de cod roşu pentru zonele de coastă Munster şi Connacht, unde luni şi marţi ar putea fi rafale de vânt de până la 130 de km/h.

La rândul lor, meteorologii britanici au avertizat că vântul ar putea atinge luni 128 de km/h.

Uraganul Ophelia probabil va fi furtună tropicală când va atinge teritoriul Marii Britanii. În octombrie 1987, o furtună similară a provocat moartea a 18 persoane în Marea Britanie.

Acum, furtuna ar putea afecta regiunile britanice Anglia, Irlanda de Nord şi zone din Scoţia.

Furtuna tropicală Ophelia, activă în Oceanul Atlantic, a devenit joi uragan de categoria I şi se îndreaptă spre Europa, afectând deja Insulele Azore, aparţinând Portugaliei.

Ophelia este al zecelea uragan format în sezonul 2017 în Oceanul Atlantic.

Venirea unui uragan în Europa nu este o noutate. Potrivit datelor existente, Spania a fost afectată de uragane în anii 1842 şi 2005.