Morgan Stanley şi Raiffeisen au mandat valabil până în august 2018 să listeze 10% din Hidroelectrica la BVB

Autor: Liviu Popescu 18.10.2017

Consorţiul de intermediere for­mat din Morgan Stanley şi Raiffeisen Capital&Investment au mandat de listare pentru pachetul de 10% din capitalul social al Hidro­electrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, până în august 2018, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern.

„Pentru derularea ofertei publice primare a unui pachet de acţiuni nou emise a fost încheiat un contract de inter-mediere cu Sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley & Co International şi Raiffeisen Capital & Investment S.A., cu valabilitate până la data de 7 august 2018, derulându-se acţiunile necesare analizei diagnostic“, se arată în hotărârea de guvern care o modifică pe cea din 2013 prin care statul intenţiona să vândă 15% din Hidroelectrica la bursă faţă de 10% cât vrea acum.

Ministerul explică diminuarea pro­centului de listare prin faptul că so­cietăţii Hidroelectrica nu îi sunt nece­sare în acest moment foarte multe re­surse financiare pentru realizarea in­vestiţiilor. Analiştii de la Concore Re­search, printre cele mai mari companii de brokeraj care acti­vează pe bur­sele de la Budapesta, Frankfurt, Varşovia şi Bucureşti şi care fac rapoartele de analiză pentru Fon­dul Pro­prietatea, ac­ţio­nar cu 20% al Hi­droelectrica, spun că piaţa de capital din România visează la o listare a Hidro­electrica încă de când Concorde a înce­put să acopere acest domeniu, adică din jurul anului 2010.

Ei se aşteaptă ca Hidroelectrica să se listeze din pri­măvara lui 2018. Fondul Proprie­ta­tea estimează deţinerea la Hidro­elect­rica la circa 3,4 mld. lei, ceea ce în­seamnă că întreaga so­cietatea ar valora 17 mld. lei şi ar putea deveni astfel cea mai valoroasă companie de stat de la BVB.