Cu investitorii pe jar, Spania în haos, cu Estul în revoltă şi o clădire UE fumegând, liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles

Autor: Bogdan Cojocaru 19.10.2017
Euro, un activ de refugiu, a început să se aprecieze după două şedinţe în re­tra­gere, iar marile burse de acţiuni europene au luat-o în jos ieri, prima zi a unui sum­mit UE de două zile ţinut în vremuri de cotitură pentru Uniunea Europeană. 

Alunecarea Austriei spre grupul eurosceptic Vişegrad (V4-Ungaria, Po­lo­nia, Cehia şi Slovacia), deriva Vişe­grad spre marginea Uniunii şi chiar po­sibilitatea spargerii grupului, ieşirea Marii Britanii din UE, eforturile dispe­rate ale Spaniei de a împiedica inde­pen­denţa Cataloniei, legăturile ten­sionate dintre UE şi Turcia, o ţară vita­lă în rezolvarea crizei refugiaţilor, şi incertitudini legate de viitorul în sine al UE sunt contextul în care s-au întâlnit liderii europeni ieri la Bruxelles. La acest summit sunt de remarcat efor­tu­rile CE de a consolida punţile către Europa de Est.

În ajunul summitului, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Jun­cker a fost pentru prima dată gazda unei cine cu şefii guvernelor din V4, un gest descris de un dimplomat est-euro­pean ca o „surpriză“, scrie EUobser­ver. A fost încă o încercare a execu­tivului eu­ro­­pean de a clădi o punte peste pră­pastia tot mai vizibilă care separă politic şi economic estul de vestul Europei. Grupul V4 se opune unei federalizări mai mari a UE, cotelor obligatorii de re­par­­tizare a refugiaţilor în ţările UE, re­pro­­şează companiilor vestice că prac­tică standarde duble de calitate la pro­duse precum alimentele şi avertizează asu­pra unei Europe cu două sau mai mul­te viteze. CE le reproşează Poloniei şi Ungariei că subminează principiile fon­­da­toare ale UE, că nu respectă statul de drept şi că se îndreaptă spre o formă de conducere autoritară. Cina sugerează că Juncker vrea ca statele estice să simtă că vocile le sunt auzite. Înainte de întâl­ni­re, preşedintele Consiliului UE Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a decla­rat că cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor „nu au niciun viitor“.

„Nu văd niciun viitor special pen­tru acest proiect, dar este impor­tant să găs­im un numitor comun care să nu separe Polonia sau oricare alt stat din gru­pul de la Vişegrad de restul Euro­pei“, a afir­mat Tusk. „Acest conflict inutil din­tre statele membre trebuie să se în­cheie.“ Statele din V4 au refuzat să pre­ia refugiaţi găzduiţi de Grecia şi Italia. La summitul actual, liderii UE dis­cută despre noi reguli privind mi­gra­ţia. Pentru cei mai mulţi diplomaţi de la Bruxelles, accelerarea derivei guvernelor estice către autoritarism este un pericol mai serios pentru UE decât Brexitul, remarcă Bloomberg.

Legat de Brexit, înainte de summit premierul britanic Theresa May a promis că va face cât mai uşor posibil pentru cetăţenii UE să rămână în Marea Britanie după Brexit. Este un mesaj clar trimis ţărilor estice, din populaţia cărora o parte semnificativă şi-a căutat după căderea comunismului un trai mai bun în Vest, mai ales în Marea Britanie.

„Vrem ca oamenii să stea şi vrem ca familiile să rămână împreună“, a spus May într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook.

Azi, la summit, liderii europeni vor evalua stadiul discuţiilor privind Brexitul. Concluzia va fi, probabil, „progres insuficient“ pentru trecerea la urmă­toarea fază, care presupune discuţii privind comerţul, notează BBC.

În negocierile din prima fază ar trebui să se rezolve problemele legate de drepturile cetăţenilor UE şi de obligaţiile financiare ale Marii Britanii. Totuşi, liderii europeni vor transmite un mesaj pozitiv despre eforturile lui May în negocierile pentru Brexit de teamă că slăbirea poziţiei politice în Marea Britanie a premierului va face imposibil pentru aceasta să facă concesii vitale pe nota de plată pentru divorţ a Marii Britanii.

„Poţi spune ceva frumos şi încurajator, sau mai puţin frumos şi mai puţin încurajator“, a explicat un diplomat UE. Liderii UE ştiu că May trebuie să plece de la summit cu demnitatea intactă.

În ceea ce priveşte comerţul, noul preşedinte al Franţei Emmanuel Macron a insistat ca pe agenda întâlnirii să fie trecută şi această temă. El a avertizat că blocul comunitar nu trebuie să se grăbească să încheie noi acorduri de comerţ liber despre care alte guverne europene cred că sunt importante în contrarea protecţionismului preşedintelui american Donald Trump. Macron este şeful celui mai mare producător agricol din Europa. Negociatorii UE încearcă să obţină până la sfârşitul anului un acord pentru deschiderea pieţelor cu un grup de state sud-americane şi se pregătesc de discuţii cu Australia şi Noua Zeelandă. Aceste acorduri îi vor expune pe fermierii francezi la o competiţie mai intensă. Vineri, liderii UE vor analiza rutele UE pentru următorii doi ani, inclusiv cooperare militară mai mare şi integrare mai în profunzime a zonei euro.

Organizarea summitului nu a fost lipsită de emoţii. Nou-nouţa clădire Europa Building, sediu al Consiliului European care a costat 321 de milioane de euro, a fost evacuată de două ori în ultima săptămână după ce „probleme tehnice“ nespecificate la sistemul de ventilaţie au produs fum toxic, trimiţând personalul la spital. Summitul a fost mutat într-o clădire vecină, vechea Justus Lipsius. Aşa, discuţiile nu vor fi întrerupte de alarma de incendiu.