Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Trebuie să-i convingem pe agricultori că biomasa poate fi folosită şi în energie, pe lângă îmbunătăţirea solului

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.10.2017
România poate produce anual 31 de milioane de tone de biomasă, resursă care poate fi folosită în industria energetică. Agricultorii şi fermierii trebuie însă să înveţe să folosească deşeurile agricole pentru a produce energie, nu doar ca sursă de îngrăşare a pământului, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

„România are un potenţial de biomasă de 31 de milioane de tone anual, dintre care doar 24 de milioane de tone ar fi necesare pentru a asigura încălzirea. Pentru a valorifica această cantitate însă, trebuie să-i convingem pe agricultori că biomasa poate fi folosită şi în energie, pe lângă îmbunătăţirea solului“, spune Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. El a participat ieri la o conferinţă privind valorificarea biomasei, organizată de Patro­natul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti (ASE). Pentru ca biomasa să devină o sursă de energie, trebuie ca şi consumatorii să aibă centrale concepute pentru a putea funcţiona pe bază de brichete şi peleţi din paie. Astfel, reziduurile pot fi folosite pentru încălzirea spaţiilor de producţie, a serelor, a halelor pentru păsări.