Indicele de dobândă ROBOR la şase luni continuă să crească uşor la 2,02%, în timp ce Robor la nouă luni sare la 2,08%

Autor: Cristina Bellu 23.10.2017

Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a crescut uşor vineri la 2,02%, de la 2,01%, cât a fost cotat joi, în timp ce ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,06%, valoarea înregistrată joi.

Indicele ROBOR la şase luni a sărit joi pragul de 2%, un nivel similar fiind  înregistrat ultima oară în ianuarie 2015, potrivit datelor BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat şi vineri la 1,84%, nivel la care s-a menţinut de patru zile consecutive.

La începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%. Ulterior, indicele a urcat constant, în contextul crizei de lichiditate de pe piaţă, până la 1,8% pe 3 octombrie, când BNR a intervenit plasând 9,3 mld. lei în piaţă. În următoarele zile ROBOR a oscilat între 1,78% şi 1,79%, dar ulterior a revenit pe creştere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.