Şantierul naval Vard Tulcea a adus 150 de muncitori vietnamezi şi mai vrea să aducă încă pe atât. „Şantierul func­ţionează la capacitate maximă, avem în plan realizarea de noi inves­tiţii.“

Autor: Mirabela Tiron 25.10.2017

Şantierul naval Vard Tulcea, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa construcţiilor navale şi cel mai mare angajator din judeţul Tulcea, a reuşit să aducă până acum 150 de su­dori şi lăcătuşi vietna­mezi, dintr-un total de aproape 300 de muncitori cât are în plan să „importe“.

„Ne luptăm să asigurăm forţa de muncă a şantierului, până la final de an cred că vom încheia cu un total de 3.200 de angajaţi, astfel ca din primăvară să intrăm cu motoarele în plin iar în următorii cinci  - şase ani să fim asiguraţi. Şantierul func­ţionează la capacitate maximă, avem în plan realizarea de noi inves­tiţii“, a declarat pen­tru ZF Tudorel Ţopa, şeful Vard Tul­cea. Com­pania a apelat la o agenţie de recrutare pentru aducerea vietna­mezilor. Mai mult, în acest an şantierul naval a apelat şi la 40 de muncitori polonezi pentru lucrări ur­gente, aceştia urmând să lucreze în şan­tier pe o perioadă de câteva luni.

Sudorii şi lăcătuşii au devenit o categorie de angajaţi greu de găsit pe piaţa muncii, în condiţiile în care şcolile profesionale nu mai pregătesc tineri pe aceste meserii dar şi pentru că cei cu ex­perienţă au ales să plece să mun­ceas­că în străinătate pe salarii mai mari.

Cei mai mulţi au contracte în Ger­ma­nia, Finlanda sau Anglia, unde câşti­gă echivalentul a 2.000-3.000 de euro pe lună, în timp ce în România câştigă circa 670 de euro, potrivit datelor din piaţă.